Domov Aktualno 23. Marec 2017.

Banka ING v preiskavi zaradi sumov pranja denarja in korupcije

Država se bo v letu 2017 lahko zadolžila za 3,4 milijarde evrov
© Pexels
Največjo nizozemsko banko ING so pod drobnogled vzeli kriminalisti, ki preiskujejo sume "pranja denarja in koruptivnih praks", so danes potrdili preiskovalci in vodstvo banke. Banka naj ne bi obvestila pristojnih organov o neobičajnih transakcijah oziroma naj bi to storila prepozno, kršila pa naj bi tudi pravila glede preverbe svojih strank.

Nizozemska agencija za boj proti goljufijam po besedah njene tiskovne predstavnice Marieke van der Molen proti banki vodi uradno preiskavo pod vodstvom nizozemskega tožilstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med preiskovanimi neprijavljenimi neobičajnimi plačili so nakazila ruske telekomunikacijske družbe VimpelCom uzbekistanskemu državnemu uradniku. Po pisanju nizozemskega časnika Financieele Dagblad preiskovalce zanima morebitna vloga banke pri nakazovanju podkupnin.

Kot je dodala Molenova, ING po mnenju preiskovalcev morda ni preverjala svojih strank, kot to določa zakon, oziroma je to počela pomanjkljivo. Tiskovni predstavnik banke Raymond Vermeulen je potrdil, da je banka predmet preiskave in da sodeluje s preiskovalci, dodatnih informacij pa ni razkril.

ING je v lani objavljenem letnem poročilu sicer razkrila, da je zahteve za posredovanje informacij, povezanih s tokratno preiskavo, prejela tudi od ameriških oblasti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.