Domov Aktualno 19. Avgust 2017.

Avstralija namerava nadzirati trgovanje s kriptovalutami

blockchain bitcoin kriptovalute denar
© Shutterstock
Avstralija namerava nadzirati trgovanje z virtualnimi valutami, kot je Bitcoin, in okrepiti pristojnosti agencije za finančni nadzor AUSTRAC. Gre za dva od ukrepov v sklopu boja proti pranju denarja in financiranju terorizma. Podoben ukrep glede kriptovalut je pred tem sprejela tudi Japonska.

Do ukrepov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prihaja dva tedna zatem, ko je AUSTRAC proti največji banki v državi Commonwealth sprožil sodni postopek zaradi domnevnega "resnega in sistemskega nespoštovanja" zakonov o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

"Preprečevanje dotoka denarja zločincem in teroristom je ključni del naših nacionalnih varnostnih ukrepov. Pričakujemo, da bodo podjetja v Avstraliji, ki jih bo doletel nadzor, upoštevala naš režim," je v četrtek dejal minister za pravosodje Michael Keenan.

Dodal je, da gre za prvi nadzor sektorja kriptovalut doslej. Platforme za prenos finančnih sredstev, ki predstavljajo manjše tveganje, bodo regulacij deležne v precej manjši meri.

Za nadzor trgovanja s kriptovalutami se je pred tem odločila tudi Japonska, potem ko se je država leta 2015 znašla v središču milijonskega škandala s poneverbami, ki je sledil propadu tokijske borze bitcoinov MtGox.

Ta je veljala za eno največjih na svetu - v najboljših časih so na njej uporabniki opravili kar 80 odstotkov vseh transakcij z valuto bitcoin. Leta 2014 pa je zašla v težave, potem ko je vodstvo sporočilo, da je iz njihovih računov izginilo okoli 850.000 bitnih kovancev, ki so bili takrat vredni skoraj pol milijarde ameriških dolarjev. Borza je končala v stečaju.

Kriptovalute vse od leta 2009 skokovito rastejo, danes jih je na svetu že več kot sto. Ker ponujajo hiter, učinkovit in predvsem anonimen način prenosa finančnih sredstev, jih uporabljajo tudi posamezniki z nepoštenimi nameni.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.