Arhitekti na zajtrku o spanju

»Dobro počutje se začne z dobrim spancem!« so prepričani v arhitektni skupini ReThink Daylight. V tem duhu pripravljajo druženje arhitektov in stokovnjakov ob zajtrku.
Fotografija: Prebivalci Evrope so že leta 2015 v raziskavi Healthy home barometer postavili prav spanje na prvo mesto, kar pomeni, da je zanje dober spanec najpomembnejši element za zdravje. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Prebivalci Evrope so že leta 2015 v raziskavi Healthy home barometer postavili prav spanje na prvo mesto, kar pomeni, da je zanje dober spanec najpomembnejši element za zdravje. Foto: Shutterstock

Ker je energijska učinkovitost zadnja leta ena od bistvenih komponent dobrega načrtovanja stavb, so se v arhitektni skupini ReThink Daylight odločili, da bodo na skupinskih druženjih ob zajtrku to tematiko tudi posebej razčlenjevali skupaj z arhitekti in posebnimi gosti. Na prvo druženje so povabili izr. prof. dr. Lejo Dolenc Grošelj, strokovnjakinjo za medicino spanja, kar že namiguje, kaj bo rdeča nit jutranjega pogovora med udeleženci.

Spanje, kakopak. Zakaj so se osredotočili prav na ta aspekt? Prebivalci Evrope so že leta 2015 v raziskavi Healthy home barometer postavili prav spanje na prvo mesto, kar pomeni, da je zanje dober spanec najpomembnejši element za zdravje. Pri ReThink Daylight so se spraševali dalje, saj se zavedajo, da so ravno arhitekti tisti, ki se morajo prvi ukvarjati z načrtovanjem dobrega spalnega kotička. »Res vemo, kaj vse vpliva na dobro spanje? Ali sploh kdaj pomislimo, da le če imamo dovolj naravne svetlobe čez dan, lahko dobro spimo ponoči? Ali pa da je za dober spanec pomembna res tema v prostoru?« To so vprašanja, na katere odgovore bodo iskali v ponedeljek 8. aprila ob 9.00 v Caffe Argentino v BTC-ju.

Več iz rubrike