Domov Aktualno 11. Julij 2017.

Apple z investicijo v danski podatkovni center

apple titan
© Pexels
Ameriški Apple bo investiral šest milijard kron (810 milijonov evrov) v podatkovni center na Danskem, drugi v državi, ki bo odvisen izključno od obnovljivih virov energije. Temeljni kamen centra, ki bo zaposloval od 50 do 100 ljudi, bodo v mestu Aabenraa postavili konec leta, gradnja pa bo predvidoma zaključena v začetku leta 2019.

Center bo obdeloval podatke iz iMessages, sporočil, ki si jih izmenjujejo uporabniki Appla, odgovorov osebne asistentke Siri kot orodja na napravah Apple za prepoznavanje glasu in opravljanje opravil s spraševanjem, ukvarjal pa se bo tudi s podatki o prenosih pesmi s storitve iTunes, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Applov direktor za nordijske države Erik Stannow.

V investicijo v podatkovni center, kjer za hlajenje svojih superračunalnikov porabljajo veliko elektrike, je Apple pritegnil lahek dostop do stoodstotne obnovljive energije. Podpisali so že pogodbo z dobaviteljem, ki bo priskrbel vetrno energijo z električno močjo 30 megavatov.

Leta 2015 je ameriški gigant več milijonov evrov investiral že v podatkovni center v Viborgu.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.