Domov Aktualno 03. Avgust 2017.

Apple v zadnjem četrtletju povečal dobiček za 12 odstotkov

apple
© Reuters
Ameriški tehnološki velikan Apple je v drugem četrtletju letos v primerjavi z enakim četrtletjem lani povečal dobiček za 12 odstotkov, prihodki pa so narasli za sedem odstotkov. Dobri rezultati so posledica dobrega povpraševanja po iphonih, malce pa je okrevala tudi prodaja ipadov.

Apple je v tretjem četrtletju svojega poslovnega leta, od začetka aprila do konca junija, zabeležil 8,7 milijarde dolarjev dobička in 45,4 milijarde dolarjev prihodka, oboje je preseglo napovedi analitikov.

Delnice Appla so se do konca rednega dela borznega trgovanja podražile za 0,89 odstotka na 150,05 dolarja, v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pa še za kar 6,30 odstotka na 159,50 dolarja.

Apple je v četrtletju prodal 11,4 milijona ipadov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem četrtletju lani. To je prva četrtletna rast prodaje od leta 2013. Za med pa so še naprej šli iphoni; Apple jih je v četrtletju spravil v promet 41 milijonov, kar je dva odstotka več kot lani.

Podjetje v tekočem četrtletju, ki se konča septembra, pričakuje med 49 do 52 milijardami dolarjev prihodkov, kar bi bilo bolje kot v enakem četrtletju lani, ko je na trg prišel novi Iphone 7. Tudi letos naj bi septembra prišlo na dan nekaj novega z boljšim ekranom in novimi novotarijami, menda med drugim z brezžičnim polnjenjem baterije in tehnologijo za prepoznavanje obraza lastnika.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.