Apple iz trgovine App Store umika aplikacije za starševski nadzor

K. K.

Družba Apple je iz svoje mobilne trgovine aplikacij App Store umaknila večino aplikacij tretjih ponudnikov za starševki nadzor.

Mnogi nad potezo niso presenečni in jo pripisujejo preprosti poslovni preračunljivosti, saj se je to zgodilo ravno v času, ko je Apple predstavil svojo lastno različico programske opreme za starševski nadzor nad telefonom. Po poročanju New York Timesa naj bi se dva od tekmecev, katerih aplikacije so bile že umaknjene, pritožila v EU nad Applom, da zlorablja svoj položaj in da gre za kršitev zakonodaje o konkurenčnosti.

V družbi Apple, ki se običajno na različne zgodbe v medijih ne odziva, so tokrat izdali javno razlago za svojo odločitev. Pojasnjujejo, da je razlog za takšno odločitev v slabem zagotavljanju varnosti in zasebnosti pri ponudnikih teh aplikacij. Zatrjujejo, da ne umikajo teh aplikacij zaradi uvedbe svoje različice, pač pa naj bi bilo ravno obratno; svojo različico so razvili in ponudili ravno zato, ker so ugotovili, da tehnologija MDM, ki jo mnogi od ponudnikov tovrstnih aplikacij uporabljajo, preveč posega v zasebnost lastnikov telefonov. Ta tehnologija namreč omogoča tretjim osebam popoln nadzor nad podatki v telefonu; od lokacije do e-poštnega nabiralnika.

Zelo možno je, da bo o tem presojali regulatorji, saj se avtorji umaknjenih aplikacij z Applovimi navedbami ne strinjajo.
Več iz rubrike