Domov Aktualno 16. Maj 2017.

Angela Merkel in Emmanuel Macron skupaj v prenovo Evrope

merkel macron
© AP Pictures
Novoizvoljeni francoski predsednik se je zavzel za popolno rekonstrukcijo Evrope, za katero meni, da je edini izhod iz razpasenega populizma in povečanega nacionalizma. Pri tem mu bo pomagala nemška kanclerka Angela Merkel.

Le en dan po uradnem imenovanju Macrona za predsednika Francije, je Emmanul Macron odšel v nemško prestolnico, kjer se je srečal z Angelo Mekel. Le-ta je po dogodku javno oznanila, da sta se skupaj odločila prenoviti Evropo. Skupaj bosta poglobila vseevropske odnose in ojačala politično-ekonomsko zvezo. Sem spada predvsem boj proti birokraciji ter spodbujanje skupne evropske obrambe, valute in politike.

Merklova je na Marcona računala že pred njegovo izvolitvijo, v njem namreč vidi prinašalca pozitivnih sprememb. Brexit bi lahko EU precej dotolkel, a aktualni politični dogodki kažejo novo upanje za tesnejše sodelovanje držav.

Macrona pa ni toplo pozdravila le kanclerka, temveč tudi občinstvo, ki se je zbralo pred nemškim parlamentom. Zgodilo se je nekaj nenavadnega, ljudje so peli in plesali ob njegovem prihodu. Berlin in z njim celotna Nemčija sta več kot očitno zelo pomirjena, da je na francoskih volitvah zmagal mlad Macron in ne desničarsko usmerjena Marine Le Pen, ki je namigovala na možnost frexita, izhoda Francije iz Unije. Macron pa ne pomeni novega upanja le za Evropo, temveč tudi za Francijo, saj na domačem političnem parketu obljublja večje socialne, izobraževalne in gospodarske reforme v državi.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.