Domov Aktualno 03. Februar 2018.

Amazon v zadnjem četrtletju lani z rekordnim dobičkom

amazon
© AP Pictures
Največja svetovna spletna trgovina Amazon je v zadnjem četrtletju lani ustvarila rekorden dobiček v višini 1,86 milijarde dolarjev, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem četrtletju 2016, prihodki pa so narasli za 38 odstotkov na 60,5 milijarde dolarjev. Samo z davčnimi olajšavami je Amazon pridobil 789 milijonov dolarjev dobička.

Delnice Amazona so se v četrtek najprej pocenile, po zaprtju borz in objavi rezultatov pa podražile za 6,26 odstotka na 87,01 dolarja. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je dolga leta jezil vlagatelje s širitvijo poslovanja in visokimi stroški, vendar se je to začelo obrestovati in Bezos je lani postal najbogatejši človek na svetu.

Amazon si je čez praznike konec lanskega leta nabral milijone novih naročnikov na svojo storitev Amazon Prime, ki med drugim zagotavlja zastonj dostavo naročenega blaga. Prihodki od naročnin na to storitev so skočili za 38 odstotkov na 3,2 milijarde dolarjev, vse več ljudi pa sedaj naroča zadeve s pomočjo aplikacije Alexa.

Dobiček se je povečal tudi v enoti Amazon Web Service, to je za shranjevanje računalniških podatkov v oblaku. Prihodki od tega so narasli za 45 odstotkov na 5,1 milijarde dolarjev.

Amazon sicer še naprej zapravlja za novotarije in širitev. Izguba iz mednarodnih operacij se je podvojila na 919 milijonov dolarjev, vendar pa je Amazon število zaposlenih povečal za 66 odstotkov na 556.000.

Letos se obeta še več porabe za izvirne video vsebine, na primer novo televizijsko serijo Gospodar prstanov, kljub temu pa podjetje v prvem četrtletju letos pričakuje med 300 milijonov do ene milijarde dolarjev dobička. Tega zagotavlja tudi trgovina Whole Foods, ki jo je Amazon kupil lani za 13,7 milijarde dolarjev.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.