Amazon izrinil Google s prvega mesta najvrednejših blagovnih znamk

Amazon je prevzel vodilno mesto v raziskavi najvrednejših znamk BrandZ Top 100 in s prestola izrinil tehnološkega velikana Google.
Fotografija: Apple se je zadržal na drugem mestu lestvice BrandZ Top 100. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Apple se je zadržal na drugem mestu lestvice BrandZ Top 100. Foto: Reuters

Tehnološki gigant Google je pristal celo na tretjem mestu, drugega pa je zadržal Apple. Znamka Amazon se je na letni ravni okrepila za 52 odstotkov na 278,2 milijarde evrov.

Amazon je leta 1994 v garaži ustanovil Jeff Bezos, podjetje s sedežem v Seattlu pa se je v nadaljnjih letih razvijalo zlasti zahvaljujoč pametnim naložbam in prevzemom. Danes Amazon z bogato ponudbo in dobrimi potrošniškimi storitvami ostaja pred konkurenco. V agenciji Kantar, ki izvaja raziskavo BrandZ Top 100, so še zapisali, da Amazon ne kaže znakov upočasnitve rasti.

Na prvih desetih mestih lestvice sicer prevladujejo ameriška podjetja. Amazonu sledita Apple (274 milijarde dolarjev) in Google (273 milijard evrov). Na četrtem, petem in šestem mestu po vrednosti blagovne znamke sledijo Microsoft (222 milijard evrov), Visa (157 milijard evrov) in Facebook (159 milijard evrov).

Na sedmo mesto se je iz devetega prebil kitajski gigant Alibaba (115 milijarde evrov), na osmem pa je kitajski internetni velikan Tencent (1114 milijarde evrov). Na vse večji razvoj azijskih podjetij kaže dejstvo, da se je na lestvico 100 najvrednejših blagovnih znamk prebilo 23 azijskih, od tega 15 kitajskih.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.