Domov Aktualno 11. Oktober 2017.

Ali je Katalonija neodvisna ali ne?

katalonija
© Reuters
Španski premier od katalonske vlade zahteva pojasnilo, ali so razglasili samostojnost.

Madrid, Barcelona − Po včerajšnjem nagovoru katalonskega premiera Carlesa Puidgemonta, ki se je zavzel za dialog in za nekaj tednov preložil uveljavitev referendumske odločitve o neodvisnosti Katalonije, je danes španski parlament nagovoril premier Mariano Rajoy.

Španski premier zahteva pojasnilo

Rajoy od katalonskega voditelja zahteva pojasnilo, ali so formalno razglasili samostojnost ali ne. Samo tako lahko Madrid sprejme nadaljnje ukrepe, je dejal. Puidgemonta je obtožil, da namerno vzpostavlja zmešnjavo, sam pa želi obnoviti gotovost, poroča BBC. Rajoy je dejal, da bo Madrid ukrepe sprejel na podlagi pojasnila katalonskega voditelja. Sicer pa lahko španska vlada kadarkoli sproži 155. člen ustave, po katerem bi razveljavili katalonsko avtonomijo in jo upravljali iz Madrida.

Bruselj poziva k spoštovanju španskega ustavnega reda

Evropska komisija je o razmerah v Španiji danes na kratko razpravljala na rednem tedenskem kolegiju. Ponovila je poziv k popolnemu spoštovanju španskega ustavnega reda ter dejala, da zaupa španskim institucijam, premierju Marianu Rajoyu in drugim političnim silam, ki si prizadevajo najti rešitev v skladu s špansko ustavo. Poleg tega podpira prizadevanja za premostitev delitev in fragmentacije za zagotovitev enotnosti in spoštovanja španske ustave, je dejal podpredsednik EK Valdis Dombrovskis.

Namestnik španskega premiera Soraya Saenza de Santamaria je v kontekstu torkovega Puidgemontovega govora dejal, da ta ne ve, kje je, kam gre in s kom hoče iti. »Niti Puidgemont niti kdorkoli drug ne more govoriti o uveljavitvi mediacije.« Katalonski premier je situacijo pripeljal na najvišjo raven v njihovi zgodovini in Katalonijo pripeljal v negotov položaj. Predsednik španske vlade vedno znova zavrača dialog s Katalonijo.

Predstavnik katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi Adam Casals je za STA dejal, da je po k dialogu usmerjenemu govoru Puidgemonta na potezi Rajoy, da se odzove in pokaže, ali se bo obnašal kot demokrat in se pogovarjal s katalonsko vlado.

Puigdemontov podpis izjave o neodvisnosti je bil po Casalsovih besedah pretežno simbolne narave. »Da, neodvisnost je bila razglašena, a predsednik je pozval parlament, naj potrdi, da še nima učinkov.«

Za dialog z Madridom katalonska vlada tako ne postavlja pogojev, poudarja Casals, ki je potezo katalonskega predsednika vlade opisal kot dejanje velike velikodušnosti. Dodaja, da je edini pogoj, ki ga je pred dnevi postavil Puigdemont, umik vseh španskih varnostnih sil iz Katalonije.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.