Domov Aktualno 30. September 2017.

Ali bo Kapitalska zadruga uspela vrniti BKS okoli devet milijonov evrov posojila

BKS banka
© Leon Vidic
Danes se bo iztekel rok, do katerega bi morala po dostopnih podatkih Kapitalska zadruga vrniti banki BKS okoli devet milijonov evrov posojila, ki je bilo pred leti najeto za nakup Deželne banke Slovenije (DBS). Rešitve menda še ni, v banki pa se napovedujejo lastniške spremembe.

Kapitalska zadruga je 9,5 milijona evrov posojila v banki BKS najela leta 2007, ko je s KD Group bila boj za prevlado v DBS. V minulih dneh je bilo večkrat zapisano, da Kapitalski zadrugi, ki je sama malo manj kot 48-odstotna lastnica DBS, oziroma njenemu predsedniku Petru Vrisku, hkrati tudi predsedniku nadzornega sveta DBS, po dostopnih podatkih denarja za vračilo posojila ni uspelo zbrati.

Po neuradnih informacijah naj bi se z BKS sicer poskušali dogovoriti za podaljšanje posojila za šest mesecev. Naši viri trdijo, da BKS v podaljšanje posojila (še) ni privolila, čeprav naj bi pričakovanja, da se posojilo podaljša za šest mesecev, kot je mogoče slišati, menda izrazili celo v Banki Slovenije.

Bi DBS lahko omajala zaupanje v Vriska?

Potem ko Vrisku denarja ni uspelo zbrati v samih kmetijskih zadrugah – te so bile pripravljene prispevati zgolj pol milijona evrov –, so rešitev iskali v Zadružni zvezi, ki jo prav tako vodi Vrisk. A tudi ta načrt do zdaj sadov, kot trdijo naši viri, ni obrodil. Idejo, da bi odločitev o morebitnem prevzemu dolga sprejeli na vrhu zveze – kot smo poročali, je bil na mizi predlog o delni odprodaji premoženja, opustitvi določenih dejavnosti in najemu posojila –, so po dostopnih informacijah preprečile zadruge.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.