Domov Aktualno 23. Februar 2018.

AIK banki poteklo dovoljenje za prevzem Gorenjske banke

Lizinška hiša Gorenjske banke prevzela Hypo Alpe Adria Leasing
© Uroš Hočevar
Srbski AIK Banki je v sredo poteklo dovoljenje Banke Slovenije za povečanje lastništva v Gorenjski banki, poleg tega tudi še ni jasno, ali bo AIK banka uspela znova dobiti dovoljenje srbskih regulatorjev za prevzem. Po poročanju Financ so v AIK banki zagotovili, da so regulatorjem poslali vso potrebno dokumentacijo, da bi spet dobili dovoljenje.

Banka Slovenije je na svoji spletni strani na seznamu izdanih dovoljenj navedla, da je v sredo poteklo dovoljenje za povečanje lastništva v Gorenjski banki nad 50 odstotkov, ki ga je izdala 21. februarja lani.

Predsednica izvršnega odbora AIK banke Jelena Galić, ki je sicer tudi članica nadzornega sveta Gorenjske banke, je za Finance dejala, da "AIK banka v poslovanju prioritetno spoštuje regulatorno usklajenost, tako da bodo, tako v primeru podaljšanja kot v primeru obnavljanja potrebnih dovoljenj v nadaljnjem postopku kupovanja delnic Gorenjske banke, spoštovali vse zahteve pristojnih regulatornih institucij, tako v Srbiji kot v Sloveniji".

Vso zahtevano dokumentacijo, povezano s postopkom kupovanja delnic Gorenjske banke, so, kot je izpostavila, že dostavili regulatorjem. "Zato verjamemo, da bomo začeti postopek končali v rokih, ki jih je postavil prodajni konzorcij," je dodala.

Sredi marca namreč poteče 45-dnevni rok, ki ga je skupščina Save dala AIK banki, da predloži vsa potrebna in veljavna dovoljenja za prevzem Gorenjske banke.

Srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki želi prek AIK banke prevzeti Gorenjsko banko, je prepričan, da bo v roku dobil vsa potrebna dovoljenja in končal postopek nakupa delnic banke, čeprav mu je Srbska narodna banka odvzela dovoljenje, poteklo pa je tudi slovensko dovoljenje. STA sicer še čaka pojasnila Srbske narodne banke o morebitnem vnovičnem podeljevanju dovoljenja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.