Domov Aktualno 23. Marec 2017.

Agrokor naj bi v prihodnjih treh mesecih potreboval 365 milijonov evrov

agrokor
© Jure Eržen
Največji upniki hrvaškega koncerna Agrokor so na sredinem srečanju ocenili, da Agrokor potrebuje 2,7 milijarde kun (365 milijonov evrov) za zagotavljanje likvidnosti v prihodnjih treh mesecih. Največji del denarja za nadaljevanje nemotenega poslovanja Agrokorja naj bi zagotovile ruske banke, v igri je tudi madžarska OTP banka.

Ključni upniki Agrokorja in finančni strokovnjaki so med telekonferenco v sredo predstavili načrt vzdrževanja likvidnosti koncerna do junija, kar je izjemno pomembno za Agrokor, 5000 njegovih dobaviteljev in hrvaško gospodarstvo, danes poroča danes Jutarnji list.

Omenjenih 365 milijonov evrov v prihodnjih tredh mesecih je potrebnih za proizvodnjo in dobavitelje. Upniki so na srečanju ocenili, da gre za visoko finančno breme, saj bodo z denarjem zagotovili kratkoročno likvidnosti največjega poslovnega sistema na Hrvaškem. Največje upnice, ruske banke, so pripravljene prevzeti največji del financiranja Agrokorja.

"To pomeni, da so Rusi in del drugih velikih upnikov že ocenili, da je absolutno nujno treba zagotoviti plačevanje Agrokorjevih dobaviteljev zaradi polnjenja polic v trgovinah, kot tudi za pripravljanje sezonskih zalog, ki jih morajo pridelati ostala podjetja iz koncerna Ivice Todorića," piše zagrebški časnik.

Časnik je pojasnil, da s to potezo upniki povečujejo možnosti, da bo Agrokor v prihodnje poplačal prejšnja posojila. Največja upnica, banka Sberbank naj bi sicer v dogovoru s Todorićem verjetno tudi vstopila v upravo Agrokorja, predvsem zaradi vpliva na finančni del poslovanja.

V banki danes niso odgovorili na vprašanje, koliko denarja potrebuje Agrokor do poletja, temveč so ponovili, da so v tesnem stiku z lastniki in upravo koncerna. "Ne glede na težave našega klienta, Sberbank ne obravnava vprašanja o zapiranju obstoječih kreditnih linij Agrokorjevim podjetjem ter nadaljuje s finančno pomočjo, ki je usmerjena k stabilizaciji poslovanja", so odgovorili za Hino.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.