Domov Aktualno 14. December 2016.

500 tisoč evrov vredna zlata palica v Ljubljani

Moro zlato
© Osebni arhiv
Prestižna dunajska kovnica Münze Österreich je v sodelovanju s slovenskim trgovcem zlata Moro predstavila 12-kilogramsko monetarno zlato palico iz čistega zlata.

Zlata palica, vredna skoraj petsto tisoč evrov, je bila v ljubljanske poslovne prostore družbe Moro pripeljana iz kovnice Münze Österreich. Slednja je že skoraj 800 let znana po prvovrstni predelavi plemenitih kovin in izdelavi kovancev. Danes se uvršča v sam svetovni vrh kovnic, njihov najbolj znan izdelek, Dunajski filharmonik, pa štirikratni svetovni prvak med zlatniki.

Narejen je iz čistega zlata (999,9/1000), in zato je tudi deležen tolikšnega povpraševanja. Andrea Lang, predstavnica kovnice, je povedala, da je dotični zlatnik številka ena v Evropi, prav tako je zelo priljubljen tudi v Severni Ameriki in v Aziji.

Vsa pozornost pa je bila tokrat usmerjena v zlato palico, za katero Langova trdi, da je prav tako popularen, a še bolj ekskluziven izdelek. Iz nje namreč delajo različne zlatnike, ki jih ljudje največkrat kupujejo za darila ali kot naložbe.

Ljudje po njenih besedah že več tisočletij investirajo v zlato, saj je otipljiva in vedno aktualna naložba: »Poleg tega so tveganja precej nižja. Poglejte primer dogajanja na borzah; na delnice vpliva veliko političnih dogodkov kot so volitve, brexit, sporazumi in podobno. Zlato je predvsem varna in dolgoročna naložba.«

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.