Domov Aktualno 07. December 2017.

Odtujenih 4700 bitcoinov iz slovenskega podjetja NiceHash

bitcoin računalnik kriptovaluta digitalizaija tehnologija
© Unsplash
Od včeraj zvečer so vse oči uprte v slovensko podjetje NiceHash, iz spletne denarnice katerega je v hekerskem vdoru izpuhtelo več tisoč bitcoinov. Njihova vrednost je bila ob kraji ocenjena na 56 milijonov dolarjev, ob pisanju tega članka pa se je že bližala 70 milijonom dolarjev.

Prvo vprašanje, ki se poraja, je, kako je mogoče, da izgine toliko denarja in kdo vse je bil oškodovan? In drugo, kako to, da je podjetje NiceHash večini Slovencev neznanka, kljub dejstvu, da očitno obrača večdesetmilijonske vsote?

Kaj je Nicehash in s čim se oni ukvarjajo?

Najbolj preprosto je razložiti, da so Uber za rudarjenje kriptovalut - ponujajo platformo v katero se povezujejo rudarji kriptovalut, nato pa iz prirudarjenega v ustreznih deležih plačujejo uporabnike. In to v bitcoinih. V trenutku, ko so hekerji izpraznili račune več kot pol milijona uporabnikov in jih prenesli na svoje račune, je bilo pri njih shranjenih preko 4700.

Prvi sumi, da je nekaj hudo narobe so vzniknili ob včerajšnjem obvestilu na spletni strani NiceHash, kjer je bilo zapisano, da je dostop onemogočen zaradi vzdrževalnih del. Sumi so kmalu prešli v trpko spoznanje, da je bilo ljubljansko podjetje žrtev hekerskega vdora, o čemer so poprej na veliko špekulirali uporabniki spletnih forumov. Spletna denarnica je bila izpraznjena, hekerji so uspešno izvedli prenos več deset milijonov dolarjev vrednih bitcoinov na nov naslov.

Kaj to pomeni za uporabnike, ki so imeli svoje kriptovalute na Nicehashu?

Kot je razvidno iz prejšnjih primerov, ko so hekerji vdrli v različne borze kriptovalut, je večina borz kmalu zaprla svoja vrata in razglasila bankrot. Uporabniki pa so izgubili svoje prihranke - na kar je potrebno vedno znova opozarajti, še posebej sedaj, ko je razmah kriptovalut vse večji in so vsi strokovnjaki za to področje.

Če v podjetju niso imeli rezerve bitcoinov v celotni vrednosti je upanje, da bodo uporabniki dobili nazaj svoje bitcoine zelo majhna. Še posebno ob dejstvu, da cena bitcoina zadnje dni skokovito narašča in je vrednost odtujenih bitcoinov v manj kot 24 urah zrasla za več kot 10 milijonov evrov.

»Uporabnikom se opravičujemo za vse nevšečnosti. Uporabili bomo vsa sredstva, da bomo težave rešili v najkrajšem možnem času,« so v sporočilu za javnost zapisali v podjetju NiceHash. Kabernetski vdor so prijavili pristojnim institucijam in organom pregona, s katerimi tudi sodelujejo. Kot obljubljajo, bodo svojo storitev v prihodnje posodobili z najvišjimi varnostnimi standardi. Uporabnikom priporočajo tudi spremembo gesla za dostop do strani.

NiceHash med največjimi vdori doslej

Čeprav je kraja bitcoinov iz podjetja NiceHash nedvomno največja tatvina pri nas, te v kripto svetu doslej niso redkost. V letu 2012 so denimo hekerji izkoristili ranljivost skupnega gostovanja Linode in uporabnikom ukradli 46.703 bitcoinov, kar je bilo takrat vredno skoraj 230.000 dolarjev. Nekaj mesecev pozneje, so nepridipravi napadli borzo Bitfloor in ji ukradli 24.000 bitcoinov in povzročili njen propad. Bitfloor v rezervah namreč ni dovolj kapitala, da bi ostala plačilno sposobna.

 | Author:

Največji hekerski napad doslej se je zgodil leta 2014, ko je iz tedaj največje borze v kripto svetu Mt. Gox izginilo , 850.000 bitcoinov, katerih vrednost danes presega 12 milijard dolarjev - to je več od slovenskega proračuna. Žrtev napada je bila leta 2015 tudi borza Bitstamp, ki je v lasti Slovencev Damiana Merlaka in Nejca Kodriča. Toda lastnika sta se na krajo 19.000 bitcoinov nemudoma odzvala, zakrpala luknjo z lastnim denarjem, s čimer sta si zagotovila poslovno preživetje. Bitstamp je danes med desetimi najvčejimi borzami na svetu.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.