Domov Aktualno 17. Oktober 2018.

23-odstotni padec prodaje avtomobilov v EU

avto cesta
© Pexels
V Evropski uniji je meseca septembra v primerjavi z lanskim letom prodaja avtomobilov padla za več kot petino. V Sloveniji je padec sicer blažji, a vseeno ni zanemarljiv.

Medtem ko je bila prodaja avtomobilov vse letošnje leto boljša v primerjavi z lanskim , se je septembra zgodil nenavaden padec, ki so ga občutili tudi slovenski prodajalci avtomobilov. Pri nas je prodaja padla za dobrih 7 odstotkov, medtem ko je povprečno v EU padla za kar 23 odstotkov. Največji padec so občutili naši severni sosedi Avstrijci, kjer je padla za 41 odstotkov in na Švedskem (39 odstotkov).

Zanimivo je, da je prodaja v primerjavi z 2017 zrastla le v dveh državah; na Hrvaškem za dobre tri odstotke, v Bolgariji pa osem. 

Statistike kažejo, da so padec prodaje najbolj občutili pri Volkswagnu in Nissanu.

Razloge za nižjo prodajo bi lahko iskali v novih okoljskih politikah, ki predvidevajo, da bodo vozniki morali do leta 2030 opustiti vožnjo vozil na fosilna goriva, ker bodo v širšo uporabo stopila električna vozila, padec pa bi lahko bil tudi posledica poostrenih nadzorov pri vrednostih izpustnih plinov in novih emisijskih zakonodaj.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.