Domov Trendi 11. Januar 2017.

Za žensko podjetništvo

© Miha Širca
Poslovno okolje z nizkim odstotkom žensk v upravah podjetij, nižje plače za ženske menedžerke in ostale neenakosti so slabi pogoji za mlade ženske na začetku karierne poti.

Diverzifikacija menedžmenta po spolu pa je vedno dobrodošla, pravi direktorica Siemensa Medeja Lončar. »Kot menedžerke poleg strokovnega znanja v sebi nosimo veliko dodatno vrednost – to je ustvarjalno in povezovalno silo,« je za Svet kapitala povedala Lončarjeva. Podjetniška mreža CEED je prav v tem duhu organizirala program, v katerem izkušene podjetnice pomagajo stotim mlajšim kolegicam na karierni poti.

Dvajset izkušenih slovenskih podjetnic je dobilo novo vlogo. Postale so mentorice udeleženkam poslovnega programa »WE Inspire: Podjetnice navdihujejo«. Po večmesečnem usposabljanju, mreženju in podpori izkušenih podjetnic bodo mlajše kolegice ob izkazu uspeha lahko pridobile finančna sredstva za uresničitev njihovih poslovnih idej.

Veleposlanik Združenih držav Amerike, njegova ekselenca Brent R. Hartley, daje programu poseben pomen, saj le-ta lahko pripomore k enakopravnosti med moškimi in ženskami v poslovnih vodah: »Znotraj ameriške administracije podpiramo enakost spolov in izboljšanje statusa žensk in deklet. V ta namen smo v zadnjih sedmih letih namenili več kot 70 milijonov dolarjev lokalnim organizacijam v 85 državah po svetu. Veseli me, da je sedaj vključena tudi Slovenija.«

 | Author: Miha Širca Miha Širca

Med izkušenimi podjetnicami, ki so prevzele vlogo mentoric, je tudi svetovno priznana kuharska mojstrica in zvezda Netflixove serije, Ana Roš iz Hiše Franko. »Z razlago, da sem ženska, ne pomagam k emancipaciji, ampak ženskam ni lahko. Rabimo več mišic, da dokažemo, da smo enako dobre, šele potem dobimo spoštovanje moškega sveta. Na koncu kosila gosta zares ne zanima, ali je kuhala ženska ali moški.«

Svoje izkušnje bodo z mladimi podjetnicami delile tudi Barbara Humar, direktorica podjetja Linea Snella, Angelika Mlinar, evropska poslanka in ustanoviteljica podjetja Angelski keksi, Veselka Pevec, paraolimpijska strelka z zlato medaljo in druge.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.