Promo
Domov Trendi 24. Maj 2017.

Trajnostni razvoj kot edina mogoča smer razvoja hrvaškega turizma

hrvaška
© Bojan Haron Markičević
Hrvaška ima s svojimi naravnimi lepotami, kulturnim bogastvom ter zgodovinskimi znamenitostmi odlične možnosti za razvoj turizma.

K temu gotovo pripomore tudi dejstvo, da je v srcu Sredozemlja – zibelki starih civilizacij in kultur –, ki je zaradi številnih zgodovinskih bogastev med najbolj obiskanimi svetovnimi turističnimi regijami. Veliko obiskovalcev, še posebno med glavno poletno sezono, pomeni potencialno nevarnost za ohranjanje okoliša, naravnih lepot in zgodovinskih zanimivosti Hrvaške. Ne čudi nas, da je vse večja pozornost namenjena prav razvoju trajnostnega turizma z namenom preprečiti uničevanje okolja.

Hrvaška kot vodilna v trajnostnem turizmu

Razvoj trajnostnega turizma je eden glavnih hrvaških ciljev, česar se zavedata tudi hrvaško ministrstvo za turizem in Hrvaška turistična skupnost, ki poudarjata, da je trajnostni razvoj turizma edina mogoča smer razvoja hrvaškega turizma. Tudi lani je bil v okviru Strategije razvoja turizma Republike Hrvaške do leta 2020 pripravljen Akcijski načrt, v katerem sta določena dva najpomembnejša cilja: trajnostni razvoj okolja oziroma »ozelenjevanje« turističnih aktivnosti ter vrednotenje naravne dediščine z razvojem turističnih ponudb znotraj in v okolici nacionalnih in naravnih parkov, in sicer s ciljem uveljaviti Hrvaško kot vodilno v trajnostnem turizmu. Ministrstvo za turizem je lani za trajnostni razvoj namenilo kar 760.000 evrov nepovratnih sredstev.

Ekoturizem je vse popularnejši

Ker je leto 2017 mednarodno leto trajnostnega turizma, katerega cilj je širiti zavest o tem in uvesti veliko pozitivnih sprememb, je bilo v Zagrebu konec aprila organizirano mednarodno strokovno srečanje z naslovom »Sedanjost in prihodnost trajnostnega in odgovornega turizma«. Sodelovalo je več kot 130 domačih in tujih strokovnjakov iz jadransko-jonske regije. Srečanja se je udeležila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, ki je predstavila projekt Ljubljana – zelena prestolnica Evrope.

»Hrvaška je turistično usmerjena država, varstvo okolja je eden njenih glavnih primerjalnih prednosti, saj je Hrvaška po številu zaščitenih območij nekakšen park Evrope. Ocenjeno je, da je okoli tri odstotke mednarodnih počitniških potovanj povezanih z ekoturizmom, s širjenjem te zavesti pa se nakazuje možnost za njegovo rast na 10 do 20 odstotkov na leto. Prav zato je tej vrsti turizma namenja posebna pozornost, saj je poleg ohranjanja narave ekoturizem zelo pomemben tudi za razvoj turizma na sploh, še posebno pa v obdobju pred in po sezoni,« je poudaril državni tajnik Frano Matušić.

hrvaška | Author: Bojan Haron Markičević Bojan Haron Markičević

Odkrijte skrite zaklade Evrope

Na dvodnevni konferenci je bil predstavljen tudi projekt Sea-Med Hrvaška, ki podpira razvoj trajnostnih gospodarskih dejavnosti v naravnih parkih Lastovsko otočje in Telaščica, skupaj s številnimi drugimi podobnimi projekti informira in izobražuje javnost, omogoča raziskovanje smernic za učinkovitejšo zaščito naravnih bogastev ter zagovarja odgovorne načine upravljanja in gospodarjenja na podlagi trajnostnega razvoja.

Zelo pomembni so tudi projekti, kot je Eden – Evropske destinacije odličnosti, ki v 27 državah članicah in državah kandidatkah z vsakoletnimi nacionalnimi tekmovanji promovira modele trajnostnega razvoja turizma in njihovo zavezanost k socialni, kulturni in okoliški trajnosti. Evropska komisija je leta 2006 v državah članicah EU začela pilotni projekt s ciljem ustanoviti evropsko mrežo najlepših destinacij trajnostnega turizma ter širiti poznavanje novih netradicionalnih in turistično manj razvitih destinacij. Hrvaška se je v projekt vključila na začetku, z vstopom v EU pa je dobila tudi pravico do podpore. Namen projekta je bil predstaviti turistično manj razvite destinacije pod sloganom »Odkrijte skrite zaklade Evrope«, izpopolniti trajnostne vrste turizma, pokazati raznovrstnost in kakovost ter zmanjšati sezonsko turistično gibanje.

Mali Lošinj, otok Krk, Pulj, Gorski kotar, Delnice in Drniš so prejeli prestižni certifikat Trajnostne destinacije TOP 100 za leto 2016.

V obdobju od leta 2007 do 2016 je bilo na temo kmečkega turizma, nematerialne dediščine, zaščitenih območij, turizma ob vodah, spremembe fizičnih lokacij, dostopnega turizma in kulinarike, izbranih sedem evropskih destinacij odličnosti na Hrvaškem ter 28 destinacij finalistov oziroma skupaj 35 destinacij članic mreže Eden na Hrvaškem. Zadnji hrvaški zmagovalec na temo »Turizem in lokalna kulinarika« je bilo Gornje Medžimurje, kjer so na zanimiv način v svojo turistično ponudbo vključili lokalno in avtohtono kulinariko. Medžimurje – zelena oaza Hrvaške, ki je del Unescovega rezervata biosfere Mura–Drava–Donava – boste najbolje spoznali ob vožnji s kolesom ali peš na številnih tematskih stezah. Zaradi njene urejenosti in prikupnosti številni to regijo kličejo tudi »Vrt Hrvaške«, iz katerega se ne smete vrniti domov ne da bi pokusili jedi, pripravljene iz prepoznavnih lokalnih živil, kot so bučno olje, jabolka, krompir ali ajdova kaša. Potovanje tradicionalnih in zdravih živil od polja do mize boste tudi sami doživeli v starih rečnih mlinih, tradicionalnih oljarnah ali lesenih prešah za grozdje, v tipičnih restavracijah, družinskih vinskih kleteh ter na kmečkih turizmih, kjer vas pričakuje degustacija izbranih specialitet.

zagreb hrvaška | Author: Pixabay Pixabay

Potuje 1,6 milijarde ljudi

Najboljši dokaz, da veliko hrvaških destinacij trdo dela za razvoj trajnostnega turizma, je bila konferenca Global Green Destination Day 27. septembra lani v Ljubljani, na kateri so Mali Lošinj, otok Krk, Pulj, Gorski kotar, Delnice in Drniš prejeli prestižni certifikat trajnostne Destinacije Top 100 za leto 2016.

Zagrebško srečanje za trajnostni turizem se je zaključilo z okroglo mizo na temo »Ali je koristno biti trajnosten?«. Po podatkih UNWTO v svetu trenutno potuje 1,6 milijarde ljudi, glede na desetodstotno letno stopnjo rasti bo do leta 2030 potovalo 1,8 milijarde ljudi. Ker sta prostor in okolje glavna vira turizma, je premišljeno, odgovorno in trajnostno upravljanje vsekakor nujno. Če ni primernega okolja, tudi razvoja turizma ni, zato se moramo vsi naučiti trajnostno razmišljati in trajnostno živeti.

––––––––––

* članek omogoča 
Hrvaška turistična skupnost 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.