Domov Trendi 22. September 2017.

Slovenci se niti na dan brez avtomobila ne odpovemo pločevini

cesta avto
© Pixabay
Župani in država še vedno gradijo ceste, opozarjajo mladi, ki želijo boljši javni prevoz.

V nekaterih družinah avtomobili požrejo polovico proračuna, vrednost pa jim vsako leto pade. Avti tudi ubijajo stike med ljudmi in kvarijo kakovost bivanja v soseskah. A v dežju in gneči v preteklih dneh je bilo znova veliko pozivov za širjenje cest.

»Pametna in trajnostna mobilnost mora biti prednostna naloga vseh, države in občin,« je v nagovoru mladim na konferenci Ali lahko zgradimo boljšo, čistejšo in varnejšo prihodnost dejal predsednik vlade Miro Cerar.

Glavne težave pa je opisal Aljaž Plevnik iz urbanističnega inštituta. »Vse, kar se odloča zdaj, bomo predali vam,« je sporočil mladim in dodal, da je osebni avto vedno najslabša rešitev. Osebni promet je, med drugim, največje tveganje za zdravje. V Avstriji, Švici in Franciji je leta 2003 v prometnih nesrečah umrlo 7217 ljudi, 28.000 ljudi je predčasno umrlo zaradi emisij prometa, 42.000 pa zaradi premalo gibanja. Vendar se v povezavi prometa z varnostjo in zdravjem vedno govori le o posledicah prometnih nesreč.

Več na delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.