Domov Trendi 06. Avgust 2017.

Kim Duk Soo: »Ljubiti se, skrbeti drug za drugega«

Kim Duk Soo je ustanovitelj in direktor Združenja za tradicionalne korejske uprizoritvene umetnosti. Pred kratkim je obiskal Ljubljano, kjer je na odru Cankarjevega doma pokazal, kaj pomeni heung.

»Heung«, korejsko čustvo veselja smo v glasbi samulnori, ki obstaja že pet tisoč let, doživeli na koncertu ob 25-letnici diplomatskih odnosov med Južno Korejo in Slovenijo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Glasbeni velemojster, nagrajen s številnimi prestižnimi državniškimi nagradami, Kim Duk Soo, je samulnori poustvaril in približal sedanjosti. Po koncertu je prostodušno povedal, da »ne smemo biti preveč vzvišeni nad preteklostjo oziroma tradicijo, hkrati pa ji tudi ne smemo dati toliko prostora, da bi povsem zasedla prostor naše zazrtosti v prihodnost«. To je modrost, ki velja povsod, ne glede na to, ali živimo tam, kjer sonce vzhaja, ali tam, kjer zahaja.

Kako sta umetnost in kultura cenjena v vaši državi?

Po mojem mnenju še kar uspešno. Lepota korejske umetnosti se skriva prav v vzdrževanju zgodovinske in umetnostne kulture.

Od kod inspiracija za vašo umetnost?

Izhajam iz umetniške družine. Da sem se sploh začel ukvarjati z glasbo, se lahko zahvalim materi. Predstavljala mi je nekakšnega idola ali muzo. Glasba in tradicija sta bili v moji družini zelo pomembni, zato sta talent in inspiracija prišla zelo naravno. Ker sem odraščal v teh okoliščinah, sem zgodaj postal glasbenik, zato tudi veliko potujem. V oddaljenih krajih sem spoznal veliko umetnikov, ki so vplivali na njegovo delo.

Sta globalizacija in trend potovanj prinesla kaj dobrega v Južno Korejo?

Koeksistenca je moja filozofija. Vsak narod ima kaj dobrega – zakaj se ne bi učili drug od drugega? Seveda so tudi v tem fenomenu dobre in slabe stvari. V globalni skupnosti se veliko pridobi, a po drugi strani se izgubi nekaj avtentičnega.

Kot je avtentična gosa, tradicionalni korejski ritual. Ga še ohranjate?

Najverjetneje imajo vsi narodi to tradicijo. Pred vzponom religije so obstajali starodavni reki in rituali, ki so jih spoštovali vsi ljudje. To je nekakšno iskreno prepričanje, da se moramo truditi biti čim boljši človek. Ljubiti se, skrbeti drug za drugega, živeti mirno. Mi smo verjeli, da se moramo truditi, ker nas ustvarjalec sveta in življenja nadzoruje. Ljudje v sedanjem svetu pozabljamo na te etične zapovedi.

Je bil nastop v Cankarjevem domu ob 25-letnici diplomatskih odnosov med Južno Korejo in Slovenijo prvi obisk Slovenije za vas?

Tu sem prvič, zelo mi je všeč. Cenil pa sem vas že prej, ker ste zelo močni v zimskih športih. Se že veselim olimpijskih iger, na katerih bom podpiral Petra Prevca in druge slovenske športnike.

Ko je govor o glasbi, se ne moremo izogniti vprašanju o PSY in njegovi pesmi Gangam Style. Kakšno je vaše mnenje o taki kulturi – K-popu – kot jo imenujemo?

Izhaja iz naše tradicije. Radi pojemo, plešemo. To imamo v DNK. To se tudi v omenjenem hitu zelo čuti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.