Domov Trendi 17. Julij 2017.

Intima in vrhunska filmska umetnost v Motovunu

motovun
© press release
Kljub temu, da je istrski filmski festival en izmed manjših, ga vsekakor filmski navdušenci ne izpuščajo radi. Med 25. in 29. julijem 2017 bodo nastanjeni v romantični vasici sredi vinogradov in sadovnjakov, ki slovi po tartufih, vinu in svobodi umetniškega izražanja.

Najmanjši evropski filmski festival letos praznuje dvajseti rojstni dan in kljub svoji majhnosti ponuja veliko. New York Times je gostujočo vas označil za »Toskano, kot je nekoč bila«. V petih dneh si bo moč ogledati več kot 50 filmov na štirih lokacijah, prisluhniti več predavanjem in okroglim mizam, zgodila pa se bosta tudi dva glasbena spektakla, enega od njiju bodo gostili slovenski Laibach. Program bo po organizatorjevih besedah skušal povezati oddaljene skrajnosti, tako tematske, geografske, razredne, spolne, kot estetske in umetniške. Dotaknili se bodo t.i. degradirane umetnosti (novi trendi svobode umetniškega ustvarjanja brez meril avtoritarnih in konservativnih režimov) ter posvetili del programa Islandiji, njihovi filmski umetnosti in mitološkim ter zgodovinskim koreninam. Med predvajanimi bosta tudi dva slovenska kratka filma, Nisi pozabil in Nevidna roka Adama Smitha.

Občinstvo prihaja iz širše Evrope, široka pa sta prav tako filmski in spremljevalni program, ki predvsem spodbujata družbene vrednote in dvomita v kontinuiteto. Motovunski filmski festival želi po besedah njegovega ustanovitelja Rajka Grlića želi ostati majhen in intimen, njegova rdeča nit pa ostaja hrana za duše za filmski navdušence v romantičnem mestecu pod zvezdami poletnih noči.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.