Burek za biftek ali v času krize je posameznikova integriteta na preizkušnji

Izguba integritete pa ne pomeni nič dobrega, ne za posameznika ne za družbo.
Fotografija: Prodajalcem bureka tako ostane še več prostora za delovanje. Vendar to žal ne zamegli dejstva, da burek ni biftek in da nikoli ne bo. Resnica je ena in vedno pride na dan. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Prodajalcem bureka tako ostane še več prostora za delovanje. Vendar to žal ne zamegli dejstva, da burek ni biftek in da nikoli ne bo. Resnica je ena in vedno pride na dan. Foto: Jure Eržen/Delo

Kriza, naj bo politična, gospodarska, okoljska ali kakršnakoli drugačna, je nevaren čas za posameznika in družbo. Čas, ko se plava v kalnih vodah in brez varnosti, ni jasne slike in pričakovanj za jutri. Zato je v času krize in večjih sprememb posameznikova integriteta na veliki preizkušnji. Ne veš, kaj bo jutri, zato zase poskrbi danes! Vsak na svoj način. Obstajajo celo študije, ki dokazujejo, da so menedžerji pred zadnjo gospodarsko krizo zavestno izvajali manipulacije, da bi dosegli zadane rezultate, ki jih v resnici ni bilo mogoče doseči. Rast na rast, na rast, na rast in tako v nedogled. Seveda to ni mogoče in tudi zaradi tega pričakovanja lahko posameznik izgubi integriteto. Želi ostati v igri, ki je narobe zastavljena od samega začetka.

Kolektivno to ne pomeni nič dobrega, ne za posameznika ne za družbo. V času, ko integriteta in poštenost posameznika nista vred­noti, zavladajo neznanje in izguba kompasa oziroma občutek, da si varen, ne glede na to, kako daleč greš z nečednostmi. Ne vem, kako naj bi si drugače opisala tako očitne primere prevar, ki smo jim danes priča, pa ne govorim le o Sloveniji.

Človek, ki je vedoželjen in veliko ve, ne more biti del takšnega sistema. Zanj je v njem preprosto preveč posameznikov z neznanjem, ki ga začnejo motiti. Lokalni strokovnjaki, ki prodajajo burek za biftek. V tej družbi te prevzame resničen občutek tesnobe. Zato se tisti, ki ne želijo sodelovati v tem sistemu, preprosto izključijo in si naredijo svoj vrtiček, svoj mikrosvet, v katerem ustvarjajo in se čim bolj izolirajo od družbe. To je seveda za družbo kot celoto izjemno škodljivo, saj nevedneži dobijo še več prostora za ples.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izguba integritete družbe kot celote se ne zgodi le zaradi dejstva, da nevedni prevladajo, zgodi se tudi, ker postanejo bolj pogumni. Začnejo celo verjeti, da so vredni svojega mesta in si zaslužijo še več. Dejansko začnejo to prodajati kot sveto resnico sebi in sebi podobnim. Ples tako dobi razsežnosti, ko se začnejo udarjati po ramenih in si medsebojno ploskati, kakšne odlične rezultate dosegajo.

Tisti, ki zadeve razumejo, vse gledajo s svojih vrtičkov in se čudijo, do kdaj. Nihče ničesar ne stori, saj je integriteta posameznika v času, ko lahko resnična ali neresnična novica zakroži po spletu s svetlobno hitrostjo, ogrožena, vsako izpostav­ljanje pa nevarno.

Prodajalcem bureka tako ostane še več prostora za delovanje. Vendar to žal ne zamegli dejstva, da burek ni biftek in da nikoli ne bo. Resnica je ena in vedno pride na dan. Zatorej, prodajalci bureka, naredite premor! Razmislek je dobrodošel, refleksija še bolj. Resnica je največje odrešenje. Z njo nastopi občutek miru in lahko zaplavaš proti horizontu ustvarjalnosti, ki je neskončen. Tako kot človeški um, ki nima meja. Zato vsem, ki ste to kolumno prebrali, želim, da na glas poveste, da burek ni biftek, ko vam ga bodo naslednjič poskusili prodati. Tako boste lažje našli svoj mir in delali ustvarjalno za sebe in generacije, ki prihajajo za nami.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Več iz rubrike