Domov Inovacije 08. December 2016.

Kdo pomaga Amazonu pri izumu trgovine brez blagajn?

© press release
Trgovsko podjetje Amazon predstavlja novo nakupovalno izkušnjo. Ustanavljajo trgovine brez blagajn, v katerih bo nakupovanje potekalo brez denarja ali plačilnih kartic. Koga za zaprosili za pomoč pri tako obsežnem projektu?

Amazon Go bo ime verigi trgovin, ustanovljenih že prihodnje leto, v katere lahko stranka vkoraka med police, vzame, kar potrebuje in mirno odkoraka ven. Aplikacija na pametnih telefonih bo avtomatsko zabeležila vse, kar bo kupec vzel v košaro ter mu na koncu tudi samodejno trgala določen znesek preko Amazon računa. Tehnologija, ki omogoča nov način nakupovanja, se imenuje »Just walk out«, vključuje pa tudi več nivojev umetne inteligence in interneta stvari.

Priložnost za Impinj

Pri inovaciji je sodelovalo podjetje Impinj, ki dela na področju IoT (internet stvari). Zadeva sicer še ni javno potrjena, a v Business Insider trdijo, da bo Amazon »posvojil« njihovo tehnologijo, saj so pred kratkim iz podjetja sporočili, da sodelujejo z Amazonom pri manjšemu setu prodajaln. Sodelovanje pri trgovinah Amazon GO bi jim lahko prineslo od 3 do 5 odstotkov povečanja prihodka, ki je lansko leto znašal 73 milijonov evrov, je povedal Mitch Steves iz kanadske banke RBC Capital.

Prvo testno trgovino so že postavili v Seattlu, v njej pa je mogoče kupiti predvsem vnaprej pripravljene obroke, prigrizke in pijačo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.