Domov Ikonomija 25. Maj 2017.

Slovensko podjetje na Dunaju

© Mavric Pivk
Na Dunaju smo se srečali tudi z Lukom Mohoričem. direktorjem Animacela, podjetja, ki je nastalo na ljubljanski veterinarski fakulteti kot posledica prizadevanja prof. dr. Gregorja Majdiča in njegove takratne doktorske študentke Katarine Čeh v raziskovanju matičnih celic kot učinkovin za zdravljenje sklepov pri živalih.

Od leta 2011 se je podjetje že zelo razvilo in že dobro prodrlo na tuje, predvsem nemško govoreče trge. Mohorič je zdaj nastanjen na Dunaju, kjer v okviru start-up paketa njegovo bivanje in izobraževanje financira gospodarska agencija Dunaja v sodelovanju z investicijsko hišo Pioneers, pridobiva investicije in sklepa strateška partnerstva. »Zame je to dvomesečno bivanje idealno, ker imamo že nekaj časa stranke v Avstriji, prav na Dunaju pa sta dve največji veterinarski kliniki, ki z nami zelo aktivno sodelujeta.«

Po Mohoričevih besedah jim bo zelo prav prišel novonastajajoči Startuplabs, saj je, kot je dejal, »prostore s primerno laboratorijsko opremo za našo dejavnost zelo težko dobiti, kar je velika pomanjkljivost«. Startuplabse bo opremil Boehringer Ingelheim, Mohorič pa je bil tistega dne, ko smo se pogovarjali, že pri njih na sestanku. Tudi zaradi tega resno razmišljajo, da bi podjetje v prihodnosti tudi za stalno preselili na Dunaj, saj je ravno nemško govoreči trg tisti, ki ga še niso dobro izkoristili. »Danes smo v Avstriji tam, kjer smo bili leta 2011 v Sloveniji, pa imamo kljub temu že 40 odstotkov vse prodaje iz Avstrije.« Kaj pa italijanski trg? »Italijanski trg je zaradi zelo pozitivnega odnosa do domačih živali, predvsem psov in mačk, zelo zanimiv, a ker naša sodelavka, pristojna za marketing in odnose z javnostjo, trenutno živi na Dunaju, se bomo za zdaj osredotočili na nemško govoreče regije, potem pa zagotovo sledi Italija.«

pes | Author: Mavric Pivk Mavric Pivk

Kaj pravzaprav počnejo?

Animacel z matičnimi celicami zdravi sklepe živali. Za sklepna obolenja so najbolj dovzetni konji, psi in tudi mačke, le da med lastniki mačk po besedah sogovornika še ni tako močnega zavedanja, da tudi one potrebujejo zdravljenje. Veterinar, s katerim ima Animacel sklenjeno pogodbo, živali, ki ima težave s sklepi, odvzame maščobno tkivo in ga v posebej za to razvitem kitu pošlje na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani, kjer ima Animacel še vedno laboratorij. Iz maščobnega tkiva živali dobijo tisoč matičnih celic, a te ne zadostujejo oziroma nimajo toliko moči, da bi popravile večje napake v sklepih. S svojo metodo, ki je po njihovih podatkih ena izmed štirih na svetu, iz tisoč matičnih celic namnožijo do več milijonov celic. Veterinarju je potem nazaj poslana injekcija, ki je pripravljena za aplikacijo v žival, kar pomeni, da razen odvzema maščobnega tkiva postopek zdravljenja ni invaziven. »Protivnetni učinek je viden že po nekaj tednih, torej pes ne čuti več bolečine, ne šepa več tako izrazito, se spet lahko igra, po šestih mesecih pa je šepanje izrazito izboljšano ali celo odpravljeno za dlje časa, odvisno od tega, kako hudo je sklep v fazi aplikacije poškodovan.« Zavedati pa se je treba, da ne gre za čudežno zdravilo, ki bi sklep na novo zgradilo, ampak gre pravzaprav za neke vrste farmacevtsko tovarno, ki skozi daljše obdobje producira molekule, ki popravljajo in stabilizirajo stanje v sklepu, je pojasnil Mohorič.

 | Author: Mavric Pivk Mavric Pivk

Katere pasme imajo največ sklepnih obolenj?

Pri psih izrazito izstopajo večje pasme, ki imajo zaradi križanja med različnimi pasmami z namenom estetike velike in naprej nagnjene prsne koše, ti pa izrazito obremenjujejo prve sklepe, je pojasnil sogovornik. To so, recimo, labradorci, rotvajlerji, nemški ovčarji in boksarji, različne doge ipd. Pri teh pasmah ima kar osemdeset odstotkov vseh psov težave s sklepi, ki se pojavijo lahko že zelo zgodaj, tudi v drugem letu starosti živali. Na začetku se obolenje lahko lajša s protivnetnimi sredstvi, a se ta zdravila zaradi hudih stranskih učinkov lahko uporabljajo zgolj šest mesecev, kasneje pa je bila doslej na voljo le operacija, ki stane od tri tisoč evrov naprej. Rešitev Animacela je tako primerna za vmesno fazo, saj pri kasnejši, ko je sklep že precej obrabljen, matične celice ne pomagajo več, ker, kot že rečeno, ne morejo popolnoma na novo zgraditi sklepa. Izdelka ne tržijo neposredno, ampak po veterinarjih, zato so njihova ciljna skupina prav oni, ki nato storitev ponujajo naprej svojim strankam. Cena za končno stranko je okoli 800 evrov. 

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.