Nogavice s spominsko peno, funkcionalni jabolčnik in aplikacija za preverjanje alergenov

Nogavice s spominsko peno Ola nogavice, funkcionalni jabolčni sok s super zelišči, vitamini in minerali Heijus in aplikacija za preverjanje alergenov v hrani Algiscan so tri najperspektivnejše podjetniške ideje mladih dijakov in osnovnošolcev.
Fotografija: Foto: SPIRIT Slovenija/LV
Odpri galerijo
Foto: SPIRIT Slovenija/LV

Projekt Spodbujamo ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost med mladimi je organizirala agencija SPIRIT Slovenija s pomočjo Slovenskim podjetniškim sladom (SPS) in ga izvajajo že od leta 2013.
Na delavnici so svoje ideje predstavljale ekipe dijakov in osnovnošolcev, ki so bile v aktivnosti agencije SPIRIT Slovenija vključene na podlagi lanskega Javnega razpisa za podporo izvajanju dejavnosti s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2017/2018.

Najboljše ekipe bodo prejele 1000 EUR in dvomesečno mentorstvo za nadaljnje razvijanje svoje podjetniške ideje.
 
Petčlanska strokovna komisija je med 32 projekti izbrala tri najperspektivnejše, ki imajo potencial za nadaljnji razvoj in morebitno realizacijo: nogavice s spominsko peno Ola nogavice, funkcionalni jabolčni sok s super zelišči, vitamini in minerali Heijus in aplikacija za preverjanje alergenov v hrani Algiscan
 
V projektu so sodelovale ekipe naslednjih šol: Gimnazija Novo mesto; Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija; Elektrotehniško-računalniška srednja strokovna šola in tehniška gimnazija, Ljubljana (Vegova); Ekonomska šola Nove mesto, Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, gimnazija; Šolski center Postojna, Srednja šola;  Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, Šolski center Novo mesto. Poleg najboljših treh so svoj napredek predstavili tudi ekipe, ki so razvile naslednje ideje: Pihskalo, nastavek za posebno glasbilo; FogCheck, naprava za prepoznavanje megle; Digitalne napisne tablice za evidenco prisotnosti dijakovNoutbuk, posebni personalizirani šolski zvezki, Plamen, eko nagrobna sveča; SmartGLASS,  senzor za prepoznavanje količine napitka v kozarcu in WiC papir, personalizirani toaletni papir.
 
Udeleženci so projekt ocenili kot izjemno poučen, saj po njihovem mnenju spodbuja kreativnost in uresničevanje podjetniških idej. Program namreč omogoča konkretizacijo podjetniškega dela ekip, konkretna sredstva in zunanje mentorsko usmerjanje pa ekipam pomagata, da se premaknejo iz zagovarjanja teoretičnih nalog v iskanje in potrjevanje konkretnih vidikov poslovnih modelov. Zato bosta SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad tudi v prihodnje projekt nadaljevala in nadgrajevala ter na ta način spodbujala še več mladih k ustvarjalnemu in inovativnemu razmišljanju.
 

Več iz rubrike