Domov Finance 30. Marec 2017.

Globalna podjetja, po kakršnih hrepenijo zaposleni

Poslovna diverzifikacija je kot igra pokra
© Reuters
Le kdo si ne želi biti zaposlen v podjetju, ki poleg dobrih delovnih pogojev zagotavlja veliko dodatnih bonitet.

Predstavljamo vam nekaj zmagovalcev, ki so v zadnjih letih naredili veliko, da so se znašli na listi najboljših podjetij, ki so do zaposlenih najprijaznejša.

Nikakor ne moremo mimo Appla. Lani je večino svojih več deset tisoč uslužbencev nagradil s podrejenimi delnicami. To v svetu tehnoloških družb sicer ni nič posebnega, a je pri zaposlenih v trgovinah, ki predstavljajo že 30 odstotkov vseh zaposlenih v družbi, to nekaj neverjetnega. Ni presenetljivo, da imajo v Applovih trgovinah pri 81 odstotkih zelo velik delež ohranjanja zaposlenih. Zaposleni v družbi so navdušeni tudi nad nadarjenimi sodelavci in veliko prilagodljivostjo pri delu. Družba je tudi zelo raznovrstna – v zadnjem letu so tako zaposlili 11.000 žensk, kar pomeni 65-odstotno rast glede na 
pretekla leta.

apple | Author: Reuters Reuters

Pri načrtovanju svojega novega urada v San Franciscu so v družbi Salesforce navdih našli pri nenavadnem viru – budističnih menihih. Ko so bili na obisku pri izvršnemu direktorju družbe Marcu Benioffu, so mu predlagali, da v novi stavbi doda »mirna območja«. V družbi so nasvet upoštevali in v vsakem nadstropju nove zgradbe namestili omenjena območja in prostore za meditacijo. Družba, ki zaposluje 20.000 delavcev in je znana po visoki rasti, dobrih plačah in veliko dobrodelnosti, upošteva moto, ki se glasi: »Zaposleni ne morejo voditi naše stranke do uspeha, če najprej ne poskrbijo zase«.

Če tekmujete za pridobitev najsposobnejših inženirjev in jih vsako leto potrebujete za celo vojsko, kulturno okolje ni le konkurenčna prednost, temveč nujnost. Facebook tako takšnim kadrom obljublja veliko dela in svobodo pri njihovih projektih. Družba zagotavlja tudi druge ugodnosti za svoje zaposlene, med drugim polnozaposlenim uslužbencem omogoča plačan štirimesečni starševski dopust. Ena od prednosti družbe je tudi močna rast poslovanja. Prihodki družbe so se za več kot 40 odstotkov povečali že zadnjih 14 četrtletij zapored. Zagon start-up podjetij postaja vse težji, zato se zdi zaposlitev v varnem zatočišču hitro rastočega podjetja, kot je to Facebook, še vabljivejša.

Amazon je želel postati trgovina za vse. Zdaj so na poti, da postanejo vse.

Glede ugodnosti zaposlenih se le malo družb lahko kosa z Googlom. Družba tako svoje zaposlene razvaja z gorami hrane, vrhunskim ozvočenjem, masažnimi saloni na delovnem mestu in celo z ugodnostmi po smrti. A največ kandidatov pritegne delo v pomembnih projektih z »nestrpnimi ambiciozneži«, kot je na omrežju zapisal nekdanji zaposleni v podjetju. Družba je obsedena z osrečevanjem svojih delavcev in natančno proučuje, kako sestaviti popolno ekipo. Menedžerjem v družbi ne dovoljujejo odločitev o zaposlovanju in določajo plačilo glede na delovno mesto in ne glede na prejšnjo plačo zaposlenega, s čimer zmanjšujejo plačno neenakost med spoloma.

jamboard google | Author: Google Google

V Amazonu so nekoč želeli postati trgovina za vse. Zdaj so na poti, da postanejo vse. Tako so aktivni na področju računalništva v oblaku, proizvodnje naprav, glasovno upravljanih naprav umetne inteligence in ekspresne dostave z droni, zato zaposlujejo zelo raznovrsten in inovativen kader. Kljub nekaterim medijskim zgodbam o slabih razmerah na delovnih mestih, realnost tega ne potrjuje. Letos so imeli 25-odstotno povečanje prijav na delovna mesta. Družba pa zagotavlja tudi odlične plače in ugodnosti. Eden takšnih je Amazonov program izbire poklicne kariere, ki plačuje 95 odstotkov šolnine na tiste poklice, za katere velja največje povpraševanje.

Tudi Microsoft je še vedno magnet za zaposlovanje. Družba skrbi za svoje zaposlene z restavracijami, kavarnami, široko izbiro ekspresov, trgovinami in športnimi igrišči itd. Kandidate za delovna mesta pritegne tudi Microsoftov edinstven pristop k razvoju kariere, ki ga imenujejo »posameznikova avantura«. Vsakega od 118.000 zaposlenih spodbujajo, da izbere lastno pot in si prizadeva postati specialist ali strokovnjak za široka področja, pri čemur mu pomagajo številni mentorji.

Svojo mesto med najbolj zaželenimi globalnimi podjetji je našla tudi družba Uber, ki je postala ena od elitnih destinacij za najsposobnejše inženirje, operativne vodje in vodje razvoja produktov. Postopki izbiranja kandidatov naj bi bili po poročanju zelo zahtevni, a so vredni prizadevanj. Uber deluje v 444 mestih po vsem svetu in se ukvarja s prevozi oseb in po novem tudi z dostavo kakršnihkoli dobrin (UberEATS), razvijajo pa tudi tehnologijo samovozečih avtomobilov.

zeleni uber | Author: Pexels Pexels

Obstaja le nekaj podjetij na svetu, katerih izdelke lahko najdemo v skoraj vsakem domu. Velikan potrošniškega blaga Unilever ima svoje znamke in svoje osebje povsod. Družba zaposluje kar 169.000 ljudi, ki gredo vsi skozi posebno usposabljanje. Ponaša se s prilagodljivim delovnim okoljem in podjetniško kulturo. Zaposleni so hkrati zavezani k vračanju: z znamko mil znamke Lifebuoy se je 330 milijonov ljudi naučilo boljših navad higiene.

Coca-Cola sicer zaposluje okoli 123.000 delavcev, za vse zaposlene, ki so postali starši, pa po novem ponuja šesttedenski plačani dopust.

Coca-Cola je sicer sredi sprememb poslovanja, racionalizacije in spreminjanja na skoraj vseh področjih zaposlenosti – od ugodnosti do načinov dela. Zaradi hitrejšega poslovanja so se v družbi odločili za zmanjšanje ravni upravljanja in svoje regionalne enote neposredno priključili sedežu družbe. V družbi so dodali tudi zanimivo politiko – delo, ki temelji na ničli. To pomeni, da proračun za vsako leto ponastavijo tako, da je ta na novo upravičen in ne samo preprosto prenesen naprej na vrednosti, ki so bile določene v preteklih letih. Coca-Cola sicer zaposluje okoli tisoč delavcev, za vse zaposlene, ki so postali starši, pa po novem ponuja šesttedenski plačani dopust.

Priznano družinsko podjetje Johnson & Johnson je eno redkih, ki je pred kratkim sprejelo odločitev, da bo očetom namenilo osemtedenski plačan starševski dopust. Hkrati so zvišali tudi nadomestila za starševstvo, posvojitve in nadomestno materinstvo, za kar si je družba prislužila veliko pohval. Podjetje zaposluje 127.000 oseb in dosega zelo visoke rezultate pri angažiranju zaposlenih. V družbi si zato konstantno prizadevajo, da bi bili zaposleni še srečnejši. Ukinili so tudi samoocenjevanje, saj so ugotovili, da ima to po svetu različne kulturne posledice.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.