VIDEO anketa: Korporacije so zveri, dinozavri, celo ranjeni sloni

Udeležence konference KorpoStart smo vprašali, kaj si po njihovem mnenju Slovenci mislijo o korporacijah. Zanimivo je, da nas korporacije še najbolj spominjajo na živali.
Fotografija: Unsplash
Odpri galerijo
Unsplash

V okviru projekta KorpoStart je na Gospodarski zbornici Slovenije potekala konferenca na temo povezovanja zagonskih podjetji in korporacij. Nekaj udeležencev na konferenci smo vprašali, kakšno mnenje imajo o korporacijah. In odgovori? Korporacije nas, zanimivo, spominjajo predvsem na živali.



Ob tej priložnosti je v Ljubljano prišel tudi Dan Tom, soavtor nagrajene mednarodne uspešnice The Corporate Startup:  

»To, da trdimo, da so velike organizacije slabe v inoviranju, je precej arogantno. Vse korporacije so dobre v inoviranju, vendar samo v postopnem inoviranju, ki pa v današnjem svetu žal ni več dovolj. Izzivi, s katerimi se korporacije soočajo in hitrost, s katero se spremembe pojavljajo, je izjemna. Predvidevanje, da lahko z linearnimi rešitvami uspemo v okolju, ki se izjemno hitro spreminja, je nerealno.«

Razlogov, da je za podjetja vlaganje virov v inovacije težko, je več.
  • Podjetja ne vejo, kje bi pravzaprav začela.
 
  • Podjetja nimajo zaposlenih primernih kadrov - ljudje, ki odlično delujejo v sistemu korporacij, so redko dobri inovatorji - ob tem, ko jih je podjetje zaposlilo, vsekakor niso preučevali njihovih raziskovalnih kompetenc.
 
  • Inoviranje lahko ob pomanjkanju podpore vrhnjega managementa izgleda kot motnja, nekaj, kar moti običajen delovni proces.
 
  • RIO ni jasen in tveganje je večje, zato se korporacije sprašujejo, ali je vredno vlagati v inovacije in se s tem odpovedati določenemu delu osnovnega posla, ki pa v tistem trenutku prinaša zagotovljen ROI.
 
  • Prav tako so bonusi in napredovanja večinoma povezana s količino dobička, ki ga nekdo ali oddelek ustvari, s čimer inoviranje postane popolnoma nepomembno.


Z avtorjem se je pogovarjala Simona Drevenšek. Intervju bo objavljen v eni izmed naslednjih številk Sveta kapitala, petkove tiskane priloge Dela. 

Več iz rubrike