Tožba Googlu: Tudi ko ga ne uporabljaš, telefon zabeleži lokacijo 340-krat dnevno

Francosko združenje za varstvo potrošnikov je sporočilo, da so vložili skupinsko tožbo proti ameriškemu velikanu Google zaradi kršenja evropske uredbe o varstvu podatkov. V tožbi zahtevajo konec zlorabe osebnih podatkov in kompenzacijo v višini do tisoč evrov.
Fotografija: udi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
udi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno. Foto Blaž Samec

Združenje UFC-Que Choisir je v izjavi sporočilo, da je cilj skupinske tožbe v Parizu "končanje zahrbtnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov, predvsem tistih, ki uporabljajo naprave z Googlovim sistemom Android, in da prejmejo kompenzacijo v višini do tisoč evrov".

Predsednik združenja Alain Bazot je za AFP dejal, da je to prva zahteva za nadomestilo v Franciji in Evropi.

V primeru zmage na sodišču bo moral Google izplačati nadomestilo okoli 28 milijonom uporabnikov androidnih naprav v Franciji, je dodal. A Bazot ne pričakuje hitre odločitve, postopek bi lahko po njegovi oceni trajal tudi do osem let.

Po prepričanju združenja podjetje utaplja potrošnike v neskončnih pravilih in resno otežuje, kako lahko potrošniki upravljajo s svojo geolokacijo. Opozarjajo, da Google s tem vdira v zasebnost uporabnikov. "Tudi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno," dodajajo.

Tehnološki velikan je v Franciji v zadnjih mesecih utrpel že dva poraza. Januarja je francoski regulator CNIL naložil Googlu rekordno kazen v višini 50 milijonov evrov zaradi kršenja uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Mesec kasneje pa je pariško sodišče ukazalo Googlu umik neprimernih členov iz pravil uporabe, ki jih mora sprejeti potrošnik.

Več iz rubrike