Švicarjem ne bo treba več lepiti vinjet na vetrobransko steklo?

Švicarska vlada si prizadeva, da bi vozniki na avtocestah po državi lahko izbirali med običajno vinjeto, ki se nalepi na vetrobransko steklo, in med novo možnostjo - elektronsko vinjeto.
Fotografija: Če bo švicarski parlament podprl predlog vlade, bodo e-vinjete na izbiro za voznike že leta 2022. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Če bo švicarski parlament podprl predlog vlade, bodo e-vinjete na izbiro za voznike že leta 2022. Foto: Leon Vidic

Vozniki v Švici, ki uporabljajo na svojih vožnjah tudi avtoceste, morajo za letno vinjeto odšteti 36 evrov. Ker Švicarji nimajo desetdnevnih ali polletnih vinjet, morajo takšen znesek odšteti tudi vsi turisti, pa tudi tisti, ki Švico na svojih potovanjih le prečkajo. Vinjeto morajo imeti ustrezno prilepljeno na vetrobransko steklo, če je nimajo, ali je ta nalepljena neprimerno, je kazen za kršitelja 185 evrov. Za primerjavo, v Sloveniji, kjer za letno vinjeto osebnega avtomobila odštejemo 110 evrov, je globa za vožnjo po avtocesti brez vinjete od 300 do 800 evrov.



Medtem, ko je Slovenija z aprilom 2018 uvedla elektronsko cestninjenje za tovorna vozila, ki temelji na sledenju in zaračunavanju prevoženih kilometrov, Švicarji spet razmišljajo drugače. Elektronsko cestninjenje si predstavljajo kot e-vinjeto, kjer bi vozniki uporabljali mobilno aplikacijo, kamor bi vpisali svojo registrsko številko, na katero bi bila povezana e-vinjeta. Ker bi bile te povezane z registrsko tablico in ne več na dejansko vozilo, bi to pomenilo, da v primeru, da med letom kupujete nov avto in obdržite svojo staro registrsko tablico, ne rabite kupovati nove vinjete. V Švici, kjer lahko zaprosite za prenosljivo registrsko tablico, pa lahko isto e-vinjeto uporablja celo več avtomobilov, pišejo v švicarski verziji portala The Local. Tudi za e-vinjeto bi bilo na letni ravni treba odšteti 36 evrov.

Nadzor na avtocestah bi izvajala kantonalna policija s pomočjo mobilnih kamer in zvezni carinski organi. Če bo švicarski parlament podprl predlog vlade, bodo e-vinjete na izbiro za voznike že leta 2022.

Več iz rubrike