Domov Aktualno 10. Avgust 2017.

S tem se hrvaški mediji ne bodo hvalili

Sadje
© Pixabay
Zametki trgovinske vojne med Hrvaško in Srbijo so pogašeni, Hrvaška je odstopila od zvišanja taks za fitosanitarni nadzor sadja in zelenjave.

Sporna odločitev Hrvaške, da takse za fitosanitarni nadzor sadja in zelenjave, uvoženega iz držav, ki niso članice EU; podraži za kar 22 krat, je skoraj zanetila novo trgovinsko vojno med dvema državama, ki jima vojskovanje ni tuje. Toda danes si je Hrvaška premislila in takse vrnila na prejšnjo raven.

Kot je za srbske medije potrdil srbski kmetijski minister Branislav Nedimović, je hrvaško kmetijsko ministrstvo spet spremenilo pravilnik o inšpekcijskem nadzoru usklajenosti sadja in zelenjave s tržnimi standardi. Tako se novi cenik ukine in v veljavo spet stopi cenik izpred nekaj tednov, cena takse pa se zniža z 270 na 12 evrov.

Hrvaška odločitev, da močno podraži uvozne dajatve tretjim državam, je poleg Srbije najbolj prizadela Bosno in Hercegovino. Ko pa je srbska stran uvedla protiukrepe, so največji udarec doživeli prav hrvaški izvozniki sadja in zelenjave.

Z novimi nadzori hitro pokvarljivih izdelkov, ki bi hrvaško blago na mejnih prehodih zadržali tudi po en mesec, bi po ocenah hrvaške strani njihovo gospodarstvo utrpelo velikansko škodo.

Tako se najbolj učinkovito motivirajo nasprotniki

Za komentar dogajanja smo prosili Boruta Šukljeta, ki je dober poznavalec gospodarstva na območju nekdanje Jugoslavije. "Očitno je hrvaški minister za kmetijstvo spregledal dve pomembni dejstvi. Prvo, da se tako radikalnega povečanja taks za carinske preglede blaga enostavno, niti v času dopustov in velikih vročin, ne da skriti. Predvsem zato ne, ker pomenijo zaprtje meja in začetek trgovinskega merjenja moči ter posledično protiukrepe drugih," pravi Šuklje.

Še bolj pomembno dejstvo, ki ga je spregledal hrvaški kmetijski minister, pa je po Šukljetovem mnenju to, da je z eno samo potezo uspel povezati v koalicijo proti Hrvaški vse balkanske države in Bruselj. "Predvsem zaradi tega drugega je moral od vseh napovedi tudi odstopiti," razloge za hrvaški umik podražitve komentira Šuklje.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.