Domov Aktualno 31. Maj 2017.

Poslanci potrdili nov zakon o športu

Euro 2016 in Rio 2016 – nesramno donosen posel
© Pixabay
Poslanci državnega zbora so v tretji obravnavi sprejeli nov zakon o športu, ki bo tako nadomestil prejšnjega iz leta 1998. Za zakon je izmed 75 navzočih glasovalo 40 poslank in poslancev, proti jih je bilo 14.

Med ključnimi cilji novega zakona o športu je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič pred glasovanjem prejšnji teden navedla povečanje dostopnosti državljanov do gibalnih dejavnosti in nujno potrebne posodobitve zakonske ureditve v skladu z novimi razmerami v športu doma in po svetu. Pojasnila je, da je zakon plod dolgega dela in je večinoma usklajen s civilno športno sfero, soglasno ga je podprl strokovni svet za šport, dobil je tudi pozitivno mnenje Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Določbe zakona, ki določajo, kaj je delovno razmerje ter kako je to področje urejeno, ker je športno področje dela specifično, pa so v zadnjih tednih naletele na največjo kritiko sindikata športnikov in opozicije, predvsem SDS in ZL. Nekateri členi so po njihovem mnenju v nasprotju s siceršnjo ureditvijo tega področja, vendar njihovi amandmaji niso bili sprejeti.

Miha Kordiš (ZL) je pred današnjim glasovanjem tako najavil ostro nasprotovanje njegove poslanske skupine ter poudaril, da zakon »omogoča nadaljnje izkoriščanje športnikov in strokovnih delavcev v športu« ter da »celo dovoljuje veriženje pogodb za dobo desetih let namesto dveh, kot je sicer uzakonjeno«. Drugih razprav tokrat ni bilo.

Predsednik sindikata športnikov Dejan Stefanović je državnemu svetu že poslal zahtevo za odložilni veto, kot ukrep proti zakonu pa napoveduje ustavno presojo in tudi zbiranje podpisov za začetek referendumskega postopka. Dodal je, da bodo o tem obvestili tudi evropsko komisijo in Mednarodno organizacijo dela.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.