Pomoč podjetjem: Ko stranke iz tujine ne plačajo

Kaj lahko storite, če vam stranke iz tujih držav ne plačajo? Še pred nekaj leti bi se odgovor na to vprašanje glasil, da boste morali v izterjavo dolgov vložiti veliko truda in časa, po vsej verjetnosti pa na koncu ne bo uspeha.
Fotografija: Samo lani so EOS-ovi partnerji obravnavali 70.000 primerov mednarodnih terjatev po vsem svetu. Foto Unsplash
Odpri galerijo
Samo lani so EOS-ovi partnerji obravnavali 70.000 primerov mednarodnih terjatev po vsem svetu. Foto Unsplash

Postopki za mednarodno izterjavo dolgov so znani kot zapleteni in zamudni. Iskati lokacijo dolžnika in lokalnega partnerja, ki bi lahko primer prevzel v tujem jeziku ni enostavna naloga.
Po pošti je bilo treba poslati celotno dokumentacijo, ki jo je bilo pred tem potrebno prevesti v lokalni jezik.

Natalija Zupan, direktorica podjetja EOS KSI, enega vodilnih podjetij za izterjavo dolgov v Sloveniji, ki je del skupine EOS, razloži, da je danes zadeva preprostejša.

Povpraševanje za izterjavo mednarodnih dolgov se je bistveno povečalo.

Sprva se je to najbolj pokazalo v B2B (prodaja poslovnim kupcem) sektorju, med drugim tudi pri mednarodnih transportnih podjetjih in trgovskih družbah, pri katerih je likvidnost v večjem delu odvisna tudi od izterjanih terjatev v tujini. Prav tako se je povečalo število primerov izterjave fizičnih oseb/potrošnikov. Eden od razlogov za to so vse številčnejše migracije ljudi.
Tipičen primer tega je, ko se zaposleni po opravljenem delu vrnejo v domovino in za seboj pustijo neporavnane obveznosti za mobilne telefone ali neplačane račune za elektriko. Vprašanja, ki se porajajo ob tem, so, kam jim poslati opomin in kateri so naslednji koraki, ki jih lahko naredimo v matični državi, če ne prejmemo plačila.


Mednarodna izterjava – prek meja, brez meja

Izboljšale so se tehnološke možnosti za uveljavljanje hitrejših zakonitih zahtevkov za izterjavo na mednarodni ravni.

»Danes lahko podjetja s pomočjo skupine EOS in njene svetovne partnerske mreže vložijo zahtevek za izterjavo dolgov v več kot 180 državah. Imamo več kot 80 partnerjev, nekateri izmed njih pa istočasno sodelujejo z več različnimi državami,« opisuje Natalija Zupan.

Skupina EOS preko Globalne informacijske platforme omogoča, da lahko lokalni partnerji upnikov naložijo vse ustrezne informacije, ki jih potrebujemo pri izterjavi. Vse od zneska dolga in pripadajočih obresti, do naslova in celotne dokumentacije ter vseh računov in opominov. Mnogi EOS-ovi partnerji uporabljajo vmesnike, s katerimi neposredno povežejo platformo z lastnim sistemom izterjave, kar pomeni, da lahko stranke spremljajo potek posameznega primera v realnem času. »Številni zunanji partnerji potrjujejo, da je ta platforma najbolj profesionalna od vseh, ki jih podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavo dolgov, omogočajo,« pravi direktorica podjetja EOS KSI.


70.000 primerov v enem letu

Samo lani so EOS-ovi partnerji obravnavali 70.000 primerov mednarodnih terjatev po vsem svetu. Skupina EOS tudi svetuje in izobražuje svoje in zunanje partnerje, in sicer prek spletnih seminarjev, v sklopu delavnic, usposabljanj na terenu in srečanjih na dogodkih, kot je denimo letna konferenca Zveze evropskih nacionalnih združenj za izterjavo (FENCA).
 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.