Domov Aktualno 11. Julij 2017.

Podpisana pogodba o prodaji Merkurja

merkur
© Igor Zaplatil
HPS Investment Partners je vplačal 1,4 milijona evrov varščine za Merkur.

Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup in predstavniki investicijskega sklada HPS Investment Partners so včeraj podpisali pogodbo o prodaji zdravega jedra trgovske družbe Merkur. Nov lastnik Merkurja - prodajo mora sicer potrditi še sodišče, ki bdi nad stečajem nakelskega trgovca - je po dostopnih podatkih včeraj prav tako dosegel končni dogovor s Heto, slabo banko nekdanje avstrijske banke Hypo, za nakup 13 trgovskih centrov. Ta dogovor morajo med drugim potrditi še pristojne institucije evropske komisije.

Varščina je vplačana

Kot nam je pojasnila Goriupova, znaša dogovorjena kupnina za Merkur trgovino 28,56 milijona evrov oziroma 10 tisočakov več, kot je zahtevala ob prvi prodaji. "Kupec je že poravnal varščino v višini 1,428 milijona evrov," je še povedala in dodala, da bo pogodbo zdaj poslala v soglasje sodišču. Poročali smo že, da je HPS Investment Partners tudi kupec Merkurjevih trgovskih centrov, ki jih prodajala Heta, cena zanje pa je po neuradnih informacijah dosegla 49 milijonov evrov.

Zdaj se ameriški investicijski sklad HPS Investment Partners po naših podatkih zanima še za nakup družbe Merkur nepremičnine, ki ima v lasti pet trgovskih centrov in poslovno-skladiščni kompleks v Naklem.

»Drugo« zdravo jedro

Družba Merkur nepremičnine je bila tako kot družba Merkur trgovina ustanovljena leta 2014 ob stečaju nakelskega trgovca in pomeni tako »drugo« zdravo jedro propadlega Merkurja. Družba ima v lasti trgovske centre Primskovo Kranj, v Naklem, kjer ima v lasti tudi poslovno-skladiščni kompleks, na Viču v Ljubljani, na Jesenicah in v Kopru, vse pa oddaja v najem Merkurju, kot velja za centre, ki jih je skladu HPS Investment Partners prodala Heta. Interes novega najverjetnejšega lastnika Merkurja, da pridobi še omenjene centre, je tako pričakovan, čeprav se postopek, kot pojasnjujejo naši sogovorniki, še ni začel. Največji lastnik družbe Merkur nepremičnine, ki upravlja tudi druge nepremičnine, v katerih deluje Merkur trgovina, je z okoli 63-odstotnim deležem Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nekoliko manj kot 20 odstotkov družbe ima v lasti Heta, okoli 15 odstotkov pa še Gorenjska banka.

Big Bang jih menda ne zanima

DUTB je zavarovane terjatev do Merkurja nepremičnin v vrednosti okoli 28 milijonov evrov naprodaj sicer ponudila julija lani. Pojasnili so nam, da aktivni prodajni postopek trenutno ne poteka, sicer pa da na splošno velja, da DUTB informacij o primerih, ki še niso zaključeni, ne razkriva. Družba Merkur nepremičnine ima v lasti sicer še druga zemljišča in objekte.

Investicijskega sklada HPS Investment Partners pa, kot sicer zatrjujejo naši viri, ne zanima nakup Big Banga, ki ga je stečajna upraviteljica Merkurja prav tako začela prodajati v teh dneh.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.