Pevka Senidah podira rekorde, njen nastop kmalu v Kurzschlussu

Senida Hajdarpašić, bolje znana po umetniškem imenu Senidah, slovenska kantavtorica črnogorskega rodu, je postala prava zvezda, ki v državah nekdanje Jugoslavije sije še bolj žareče kot na domačih tleh. Kljub temu pa konec meseca napoveduje največji koncert  na slovenskih tleh, saj bo nastopila na Gospodarskem razstavišču, in sicer v sklopu zabav Kurzschluss.
Fotografija: Foto Matic Kremžar
Odpri galerijo
Foto Matic Kremžar

Njeni začetki segajo mnogo dlje, a leta 2010 je Senidah debitirala s solo singlom "Pustinjom« (Skozi puščavo), potem pa se je kmalu pridružila pop in blues glasbeni skupini Muff. Njihov prvi singel "Naj sije v očeh" je prejela naziv pesmi leta v Sloveniji. Muff so bili drugouvrščeni na predizboru za vstop Slovenije Pesem Evrovizije 2014, njihov istoimenski prvenec je prejel celo zlato piščal za najboljši album leta 2014.

Lansko leto pa jo je njena samostojna pot pripeljala do veliko večje slave, saj so njene pesmi preplavile celotno balkansko regijo.

Senidah je doživela regionalno slavo marca 2018, ko je izdala svoj prvi singl v srbščini "Slađana" pri beograjski hiphop založbi Bassivity Digital. Tekom leta je izdala single "Belo", "4 strane sveta", "Bez tebe" in "Nisi bio tu" in vse to jo je pripeljalo do širšega občinstva in nagrade za hiphop pesem leta 2019.

Foto Matic Kremžar
Foto Matic Kremžar


Se je Senidah po 50 milijonih ogledov videospota za pesem Mišići kaj spremenila?

 Več delam. Nisem več tako lena, kot sem bila včasih, čeprav si privoščim. Ampak ja, ista, ista. Ista Senidah. Tisti, ki me poznajo, bodo vedeli, kdo sem.
 

Bi rekli, da ste internetna senzacija?

 Niti ne bi. Se niti ne obremenjujem s tem. Jaz delam, izdajam, nastopam in nikoli ne razmišljam o tem, kako vplivam na ljudi. Odrasla sem v Sloveniji, nastopala sem samo po Sloveniji in potem, ko se je zgodila Slađana, smo prišli tudi do drugih ljudi in tujih trgov -  do celega Balkana in do Balkancev izven Balkana. To že nekaj časa traja, in lahko rečem, da sem nekaj drugega kot senzacija. 


Znani ste po svoji trmi. Če vas je doma včasih ovirala, kako prav pride v tujini?

 Mi zelo prav pride. Se mi zdi, da sem bolj za tujino … Tukaj sem preveč, tam sem pa premalo.


Katere tri karakterne lastnosti bi izpostavili?

Sem zelo dobrosrčna, lena in trmasta.
 

Nastop na festivalu Kurzschluss 22. decembra 2019 je vaš prvi večji solo koncert v Sloveniji. Že veste, kako boste povzročili kurzschluss oziroma po slovensko kratek stik na odru?

Ko bom stopila na oder, se bo zgodilo, kar se bo zgodilo. Upam, da bo zelo dobra interakcija s publiko in da bo publika začutila moje pesmi. Sseboj bom imela nekaj drugih glasbenikov, da bo celoten nasop bolj poudarjen.







 

Več iz rubrike