Domov Aktualno 12. Avgust 2017.

Magna International z višjim dobičkom, v Gradcu proizvedli manj

Magna S
Kanadski avtomobilski velikan Magna International je tudi drugo četrtletje končal z rekordnimi rezultati. Prodaja je zrasla za tri odstotke na 9,7 milijarde dolarjev, dobiček pa s 558 na 561 milijonov dolarjev. Graška podružnica Magna Steyr je medtem proizvedla manj, a kljub temu ustvarila višje prihodke, saj so proizvajali dražje avtomobile.

Magna Steyr, edini Magnin obrat, ker sestavljajo celotna vozila, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v drugem četrtletju ustvarila za 743 milijonov dolarjev (624,7 milijona evrov) prihodkov, kar je 14 odstotkov več kot v prvem četrtletju.

Število proizvedenih avtomobilov se medtem še naprej zmanjšuje in je doseglo 4400, kar je 17 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Razlog za to, da prihodki kljub vsemu rastejo, je višja cena vozil, ki jih proizvajajo. Gre namreč za prestižno BMW-jevo serijo 5, medtem ko so do konca minulega leta proizvajali Minijeva modela countryman in paceman.

Število proizvedenih vozil, ki se je v prvem polletju v medletni primerjavi skrčilo za 40 odstotkov, naj bi znova zraslo z izgradnjo nove tovarne. Magna Steyr je namreč podpisala nove pogodbe z Jaguarjem, Land Roverjem in Toyoto, hkrati pa do leta 2023 podaljšala pogodbo z Daimlerjem za izdelavo Mercedesovega razreda G.

V celotnem polletju je Magna International ustvarila za 19,06 milijarde dolarjev (16,03 milijarde evrov) prihodkov iz prodaje, kar je 3,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 7,4 odstotka na 1,6 milijarde dolarjev (1,35 milijarde evrov), čisti dobiček pa za 9,5 odstotka na 1,15 milijarde dolarjev (970 milijonov evrov).

Magna Steyr je za širitev svojih proizvodnih zmogljivosti sicer izbrala Slovenijo, natančneje Hoče, kjer naj bi zrasla lakirnica. V njej naj bi delo dobilo 400 ljudi, a mora družba najprej pridobiti gradbeno dovoljenje. Prvi korak k temu sicer predstavlja v četrtek pridobljeno okoljevarstveno soglasje, ki pa še ni pravnomočno.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.