Kako bi lahko natančneje napovedali vreme?

Natančna vremenska napoved nas zelo zanima. A kako močno zanima šele tiste, ki so v drugem baznem taboru na Everestu in si želijo doseči vrh. Ali pa moštvo formule ena, pri kateri lahko pravilna napoved, ali bo začelo deževati v 15. ali 16. krogu dirke, prinese zmago namesto poraza.
Fotografija: Kako natančneje napovedati vremenske razmere? Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Kako natančneje napovedati vremenske razmere? Foto Jure Eržen

Z modernimi merilnimi sistemi (sateliti, radarji, letala …) in zelo zmogljivimi računalniki meteorološki inštituti zbirajo in obdelujejo ogromne količine podatkov, a napovedljivost vremena zaradi kaotične narave procesov v atmosferi še vedno ostaja omejena. In prav to je magnet za mnogo podjetij, ki poskušajo zapolniti vrzel, ki nastaja pri vremenskih napovedih javnih ustanov. 

Specializirane vremenske napovedi so vedno bolj pomembne tudi za gospodarstvo. Podjetje, ki se ukvarja s špedicijo, lahko izračuna, kdaj mora tovornjak na pot, če ve, da bo na nekem območju močen veter, ki bi lahko upočasnil vožnjo.

Znanstveni center Ucar, kjer raziskujejo in pomagajo vladi in zasebnemu sektorju, pa je razvil tehnologijo, ki jo danes uporabljajo pri motrenju orkanov. »Razvili smo tehnologijo 'dropsonde', pakete instrumentov, ki jih vržemo iz letala, ki meri temperaturo in vlažnost v atmosferi med orkani, s čimer lažje preučujemo orkane. Sledljivost in napovedljivost orkanov smo tako izboljšali za deset do 15 odstotkov,« pravi dr. Antonio Busalacchi.

»Vreme in ekonomija sta povezana tesneje, kot bi si mislili. V nekaterih industrijah je tudi ključno,« je pred časom za ameriško televizijsko mrežo CNBC povedal Edward Johnson iz National Weather Service. Temu pritrjuje tudi Kirk, čigar podjetje je že v začetku 90. letih razvilo tehnologijo, ki jo uporabljajo za projektiranje trendov temperatur, padavin in snežnih padavin za leto vnaprej. Zbirajo ogromne količine podatkov, tudi zgodovinske informacije o vremenu, ki obstajajo po svetu. Te napolnijo v nekaj 5,5 milijona vrstic lastniške računalniške kode (njihovega algoritma), ki izračuna vremensko napoved za leto vnaprej. Kar počnejo, se precej razlikuje od tistega, kar počne večina meteorologov z modelskimi napovedmi. »Le okoli 15 odstotkov tega, kar počnemo, je tradicionalna napoved meteorologije,« nam je povedal Kirk, nekdanji častnik ameriškega letalstva, ki je diplomiral iz meteorologije.

Konec koncev, ali veste, da ena stopinja Celzija več pomeni 1,2 odstotka več popitega piva?

Več o tehnologiji, ki se ukvarja z napovedovanjem vremenskih pojavov, preberite v članku Z novo tehnologijo do boljših vremenskih napovedi.

Če pa vas zanimajo starodavne metode napovedovanja vremena, pa kliknite TU. Te veščine so zelo različne po celem svetu. V Italiji ga napovedujejo s pomočjo čebule, Švicarji opazujejo polže, mravlje in miši, pri nas smo se zanašali na obnašanje žab..
 

Več iz rubrike