Domov Aktualno 12. Januar 2017.

Jutranji navigator - Trump stopil pred mikrofone

donald trump
© Reuters
Novinarska konferenca bodočega predsednika ZDA Donalda Trumpa je povzročila večjo volatilnost tečajev na finančnih trgih, vendar so se razmere na koncu dneva le umirile.

Novinarska konferenca na razočaranje mnogih vlagateljev ni postregla z nobenimi informacijami o napovedanih ukrepih, kot so davčna reforma, povečanje proračuna za obrambo, deregulacija bančnega sektorja in povečanje investicij v infrastrukturo. Trump pa se je le dotaknil farmacevtskega sektorja in Obamove zdravstvene reforme Obamacare. Omenil je, da bo odpravil Obamacare in sočasno poskrbel za nadomestno rešitev. Precej je bil oster nad farmacevtsko panogo, ki je polna lobistov, hkrati je bil kritičen do visokih cen zdravil.

Vlagatelji niso bili prizanesljivi do delnic farmacevtskih in biotehnoloških delnic, ki so v zadnjih šestih trgovalnih dneh vsak dan zaključile v negativnem območju, saj je zdravstveni indeksni sklad XLV US upadel za 1,01 odstotka, biotehnološki indeksni sklad IBB US pa je upadel za 3 odstotke. Ostali sektorji so zaključili v pozitivnem območju, največ je pridobil energetski sektor (XLE US +1,08%), saj se je vrednost WTI nafte, kljub povečanju ameriških zalog, povečala za več kot tri odstotke in se odbila nad podporo 50,70$, o kateri smo pisali včeraj.

Tehnološki delniški indeks Nasdaq je ponovno zabeležil nov rekord, ostali delniški indeksi pa so, kljub padcu v času novinarske konference Trumpa, zaključili trgovanje okoli najvišjih dnevnih vrednostih. Evropski delniški indeksi so prav tako večinoma zaključili v pozitivnem območju, nemški indeks DAX pa je tekom dneva dosegel novo najvišjo raven od avgusta 2015, vendar je ob koncu dneva malenkostno popustil. Trend rasti na delniških trgih je tako še vedno prisoten, podpora pri ameriškem delniškem indeksu S&P500 se trenutno nahaja pri 2.255 točkah, pri nemškem indeksu DAX pa pri 11.500 točkah.

Na valutnih trgih je prav tako bilo zanimivo, kjer je dolar popustil, valutni par EURUSD se ponovno približal območju nad 1,0650, kjer je že večkrat prišlo do obrata navzdol, zlato pa se trenutno nahaja na močnem odpornem nivoju v okolici 1.200$ za unčo. Današnja reakcija trgovalcev okoli omenjenih nivojev bo dala veliko informacij o prevladi kupcev oziroma prodajalcev.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.