Domov Aktualno 17. Februar 2017.

Jutranji navigator - dobrodošla umiritev

S trgovanjem se da uspeti, toda kako?
© Pexels
Po izjemni rasti na delniških trgih, se je nakupna mrzlica včeraj le umirila. Evropski delniški indeks Stoxx Europe 600 je po sedmih zaporednih dneh rasti, kar je največ v zadnjih 19 mesecih, včeraj upadel za 0,4 odstotka.

Tudi v ZDA se je po petih zaporednih dneh novih rekordov ustavila rast na indeksu S&P500 in tehnološkemu indeksu Nasdaq, medtem ko je Dow Jones Indutrial zaključil malenkostno v pozitivnem območju. Padci so bili zelo majhni, saj je S&P500 zaključil le 0,1 odstotek nižje.

Manjša umiritev po močni rasti je za mnoge trgovalce dobrodošla, saj se bo tako pripravil teren za morebiten nov val rasti. Kljub nadaljevanju dobrih ekonomskih podatkov iz ZDA, pa je vrednost dolarja včeraj ponovno upadla, tudi ameriške državne obveznice so pridobile na vrednosti. Kot kaže trgovalci ne pripisujejo realnih možnosti za dvig ključne obrestne mere na marčevskem zasedanju ameriške centralne banke.

Kljub upadu dolarja, je pa večina analitikov mnenja, da se bo zaradi višjih obrestnih mer, večje gospodarske rasti, dolar še naprej krepil, zato so padci dolarja zanimivi za nove srednjeročne nakupe. Današnje trgovanje na delniških trgih naj bi prav tako minilo brez večjih premikov, saj so borze v ZDA v ponedeljek zaradi praznika zaprte.

Ekipa Tradeport


RAZKRITJE: Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali naložbeno priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor oz. avtorji pa v prispevku izražajo lastno mnenje.

Avtor oz. avtorji komentarja so zaposleni v družbi ALTA Invest, investicijske storitve, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.

Avtor oz. avtorji, družba ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko imetniki omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.


Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.