Je Petrol podpisal memorandum z ruskim podjetjem, ki je pod ameriškimi sankcijami?

V Petrolu trdijo, da so družbo in njene družbenike preverili.
Fotografija: Po oceni SDS nerazumljivo, da so vlada, ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska obveščevalno-varnostna agencija podpis memoranduma dopustili, in to celo med Šarčevim uradnim obiskom v Moskvi.
Odpri galerijo
Po oceni SDS nerazumljivo, da so vlada, ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska obveščevalno-varnostna agencija podpis memoranduma dopustili, in to celo med Šarčevim uradnim obiskom v Moskvi.

Petrol je pred sklenitvijo nezavezujočega memoranduma z rusko družbo PJSC T Plus preveril to družbo in njene družbenike ter ugotovil, da nihče od njih ni uvrščen na slovensko ali evropsko sankcijsko listo, je pred današnjo sejo komisije DZ, ki bo govorila o teh poslih Petrola, objavila družba. Do posla na podlagi memoranduma sicer še ni prišlo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Petrol je memorandum podpisal 11. septembra lani v sklopu meddržavne komisije Slovenija-Rusija med obiskom premierja Marjana Šarca v Moskvi. "Petrol je pred sklenitvijo navedenega memoranduma preveril družbo PJSC T Plus in tudi njene družbenike. Ugotovilo se je, da nihče od njih ni uvrščen na slovensko ali evropsko sankcijsko listo," je družba navedla v sporočilu, ki ga je danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila po pozivu Slovenskega državnega holdinga (SDH) na pobudo države.

Pogodbeni stranki sta se dogovorili, da bosta proučili možnosti morebitnega medsebojnega poslovnega sodelovanja na področju optimizacije toplovodnih sistemov v lasti oziroma upravljanju PJSC T Plus. "Do konkretnega posla oziroma morebitne sklenitve pogodbe o izvedbi posla ni prišlo," so še navedli v Petrolu.

Današnjo nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ je zahtevala stranka SDS, ki trdi, da je Plus grupa del ruske skupine Renova Group, katere predsednik in lastnik je Viktor Feliksovič Vekselberg, čigar premoženje je ocenjeno na več kot 11 milijard ameriških dolarjev.

V SDS so ugotovili, da sta glede na uradne dokumente ameriškega finančnega ministrstva, objavljene na spletu, Vekselberg in Renova Group pod ameriškimi sankcijami. ZDA so sankcije uvedle aprila 2018 zaradi vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Vekselbergu so ZDA tudi zamrznile njegovo premoženje.

Glede na to, da je informacije o lastništvu T Plus grupe oz. Renove Group in Vekselbergu mogoče pridobiti iz javno dostopnih virov, je po oceni SDS nerazumljivo, da so vlada, ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska obveščevalno-varnostna agencija podpis memoranduma dopustili, in to celo med Šarčevim uradnim obiskom v Moskvi.

ZDA kršenje sankcij običajno kaznujejo z omejitvijo poslovanja pravnih in fizičnih oseb, ki omogočajo kršitev, pravijo v SDS. Dodajajo, da bi to imelo za družbo negativne finančne posledice, kar bi se poznalo v nižjih prihodkih državnega proračuna od dividend in zmanjšanju vrednosti državnega premoženja.

SDS komisiji predlagajo sprejetje treh sklepov. Prvi bi bil zahteva vladi, da kot skupščina naloži SDH pripravo poročila o tej zgodbi in ga v roku 30 dni posreduje DZ. Drugi bi bil predlog, da pristojni organi sprejmejo sklep o umiku podpisa z memoranduma o sodelovanju med Petrolom in T Plus grupo.

Tretji pa bi bil predlog, da Urad RS za preprečevanje pranja denarja in Nacionalni preiskovalni urad pripravita podrobno poročilo o tem, ali je pri podpisu memoranduma prišlo do kaznivih dejanj opustitve dolžnosti ravnanja odgovornih oseb oz. pranja denarja in financiranja terorizma ter o tem v roku 30 dni poročata DZ.

Več iz rubrike