Izola gosti festival oranžnih vin

Na Manziolijevem trgu v središču Izole bo danes potekal že osmi festival oranžnih vin Orange Wine Festival. S svojimi belimi maceriranimi vini se bo predstavilo prek 60 vinarjev iz sedmih držav. Največ vinarjev bo iz Slovenije, ob njih pa bodo še pridelovalci iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Gruzije, Madžarske in Srbije.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Bela macerirana vina so sicer majhna, a pomembna niša v pridelavi vin. Vinarjev, ki se vračajo h koreninam in naravi tako pri pridelavi grozdja kot pri njegovi predelavi v vino, je vse več. Pionirji med njimi, ki so zavzeti zagovorniki sonaravnih in trajnostnih konceptov, imajo vedno več sledilcev, zlasti med prihajajočo generacijo vinarjev, so zapisali organizatorji festivala.

Vinarji, ki predstavljajo svoja vina na Orange Wine Festivalu, so zavezani k načelom sonaravne pridelave grozdja, ki je bilo obrano ročno in predelano v vino s čim manj intervencijami, maceracija pa ni bila krajša od 36 ur. Vsebnost žvepla ne sme presegati polovice meje, ki jo je Evropska unija določila za ekološka vina.

Preberite: IZOLA JE NOV PRIAN!

V okviru festivala bodo v knjižnici Manziolijeve palače organizirali tudi tri vodene degustacije, in sicer istrskih, briških in štajerskih oranžnih vin.

Ob vinarjih se bodo v Izoli predstavili tudi gostinci in ponudniki vrhunskih delikates, ki delijo enako tenkočuten odnos do narave. Obiskovalci bodo tako lahko okušali vrhunske sušene mesnine, oljčna olja, brancine iz Piranskega zaliva, morske delikatese iz Dalmacije, sire in številne miniature predanih kuharskih mojstrov, napovedujejo organizatorji.

 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.