Domov Aktualno 04. Junij 2017.

Italija vlaga milijarde v infrastrukturo

Bančni zombiji na pohodu – Italija pa v odhodu?
© Pexels
Italijanska vlada namerava z obsežnimi naložbami v infrastrukturo spodbuditi gospodarsko rast in modernizirati državo. Premier Paolo Gentiloni je skupno vrednost naložb v prihodnjih 15 letih ocenil na 47 milijard evrov, so poročali italijanski mediji.

Iz 47 milijard evrov vrednega sklada, katerega ustanovitev predvideva državni proračun za leto 2017, se bo z več kot 20 milijardami evrov financiralo projekte za modernizacijo cest, pristanišč, železniškega omrežja ter javnega prometa v italijanskih mestih. Za naložbe v varnost ter v najnovejše IT tehnologije se bo namenilo 13 milijard evrov, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"S tem načrtom začenjamo fazo javnih investicij v področje infrastrukture, ki je odločilnega pomena za spodbujanje gospodarske rasti v Italiji," je dejal Gentiloni. Po letih mrtvila je zdaj po njegovih besedah prišel čas, da se v področje infrastrukture vnovič vloži zajetna sredstva. "Vsi vemo, kako pomembne so javne investicije za razvoj države," je dejal Gentiloni.

Vlada namerava 7,7 milijarde evrov vložiti v potresno varno gradnjo ter zagotovitev ustreznih potresno varnostnih standardov v javnih zgradbah, muzejih in šolah. Vlagati namerava tudi v raziskave in razvoj, varstvo okolja ter odpravo arhitekturnih preprek.

Lesna podjetja iz Avstrije so med najpogostejšimi izvajalci del pri gradnji in obnovi potresno varnih zgradb v Italiji, je poročala APA. Tako je bilo denimo po uničujočem potresu, ki je leta 2009 prizadel mesto L'Aquila v osrednji Italiji. Takrat so velik del naročil za obnovo dobili konzorciji iz italijanskih gradbenih podjetij ter avstrijskih proizvajalcev izdelkov iz lesa. Podobno je bilo po potresu leta 2012 v regiji Emilia Romagna.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.