Huaweijeva princesa na kanadskem sodišču izpodbija izročitev ZDA

Fotografija: Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou leaves her home to attend a case management conference in advance of her extradition hearing at B.C. Supreme Court in Vancouver, British Columbia, Canada January 17, 2020. REUTERS/Jennifer Gauthier
Odpri galerijo
Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou leaves her home to attend a case management conference in advance of her extradition hearing at B.C. Supreme Court in Vancouver, British Columbia, Canada January 17, 2020. REUTERS/Jennifer Gauthier

 Finančna direktorica Huaweija Meng Wanzhou bo danes v Kanadi izpodbijala izročitev ZDA, kjer je obtožena kršenja sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank o dejanskih poslih podjetja v Iranu. Z aretacijo Mengove se je Kanada znašla sredi ameriško-kitajske trgovinske vojne, ki sta jo velesili omilili s podpisom dela trgovinskega sporazuma.

Mengova, ki je najstarejša hči ustanovitelja Huaweija Rena Zhengfeija, je bila v Kanadi aretirana decembra 2018 ob prestopu na letalo, namenjeno v Mehiko. Njeno pridržanje je močno ohladilo odnose med Kanado in Kitajsko, ob čemer je kitajski veleposlanik v Kanadi izpostavil, da je izpustitev Mengove predpogoj za izboljšanje bilateralnih odnosov.

Da bi si zagotovila svobodo, mora "Huaweijeva princesa" po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kanadsko sodišče med drugim prepričati, da so očitki ZDA, povezani z domnevnimi kršitvami ameriških sankcij proti Iranu, politično motivirani.

V ZDA so prepričani, da je Mengova lagala banki HSBC o poslih Huaweija v Iranu, s čimer je banko zavajala in jo izpostavila tveganjem kršitve ameriških sankcij proti tej državi. Mengova je očitke ves čas zanikala, kanadsko sodišče pa jo je proti plačilu varščine izpustilo na prostost pod nadzorom in ji omejilo gibanje.

Peking vrača udarec

Peking se je na aretacijo Mengove odzval s povračilnimi ukrepi. Aretirali so nekdanjega kanadskega diplomata Michaela Kovriga in poslovneža Michaela Spavora ter ju obtožili vohunjenja.

Nekdanji kanadski premier Jean Chretien in njegov namestnik John Manley sta kanadskega premierja Justina Trudeauja pozvala, naj Mengovo enostavno izpusti v zameno za Spavora in Kovriga ter s tem normalizira odnose s Kanado. Na drugi strani pa se vrstijo opozorila, da bi takšna poteza le še okrepila diplomatske taktike Pekinga z zajemanjem talcev.

Trudeau je za enega od kanadskim medijev prejšnji mesec ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozval, naj ne podpiše trgovinskega sporazuma s Kitajsko, ne da bi prej rešili vprašanje Mengove in dveh Kanadčanov, a ga Trump očitno ni upošteval, saj je prejšnji teden s podpredsednikom kitajske vlade podpisal prvi del trgovinskega sporazuma med državama.

Več iz rubrike