Delavci v gostinstvu in turizmu do višjih prihodkov

Osnovne plače so dvignili za skupaj 10,25 odstotka, regres pa bo dosegel 1150 evrov ali 100 evrov več kot lani.
Fotografija: Foto: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Foto: Aleš Černivec

Predstavniki turističnega gospodarstva ter Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije so danes podpisali aneks k panožni kolektivni pogodbi. Z njim bodo letos v dveh korakih najnižje osnovne plače dvignili za skupaj 10,25 odstotka, regres pa bo letos dosegel 1150 evrov ali 100 evrov več kot lani, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Preberi: vsak sedmi natakar zasluži minimalno plačo

V panožni zbornici so spomnili, da so se že lani socialni partnerji v panogi dogovorili o skupaj 4,04-odstotnem dvigu plač. Hkrati se je z letošnjim letom v celotnem gospodarstvu dvignila minimalna plača z 886,63 na 940,58 evra bruto, iz minimalne plače pa so izločeni vsi dodatki.

Sindikat sicer že dolgo časa opozarja na težave v panogi, kot so pomanjkanje kadra, neugoden delovni čas, težki pogoji dela in slaba plača. Tudi zaradi tega je poklic postal vse manj zaželen in vse bolj odvisen od tuje ali študentske delovne sile.

Preberite članek U PIZ**, SORČI - OPRAVIČILO, KI GOSTOM NE ZADOSTUJE.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.