Domov Aktualno 17. Julij 2017.

Gen-I najboljši ponudnik v skupinskem nakupu elektrike in plina

Skupina Gen končuje naložbeno močno leto
© Mavric Pivk
Na licitaciji ZPS za najboljšega ponudnika v okviru skupinskega nakupa električne energije in plina je zmagal Gen-I. V roku se je sicer k skupinskemu nakupu prijavilo 13.997 gospodinjstev, ocenjen povprečni prihranek za posamezno gospodinjstvo pri elektriki je nekaj manj kot 103 evre, pri plinu pa nekaj več kot 108 evrov. Prijave še zbirajo.

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin je sporočila, da bodo zdaj za vse prijavljene izračunali individualne prihranke, potrošniki pa bodo imeli do 5. oktobra čas, da z izbranim dobaviteljem podpišejo pogodbo.

Potrošniki, ki se bodo odločili za zamenjavo, bodo dobili pogodbe brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za 12 mesecev, dobavitelj se je hkrati zavezal tudi, da bo odjemalce po izteku enega leta pravočasno obvestil o ceni za prihodnje obdobje.

Gen-I ima po pojasnilih Kutinove obveznost sprejeti 14.000 odjemalcev, za vsakega pa bo plačal provizijo (pri električni energiji 22,50 evra, pri zemeljskem plinu pa 25 evrov). A kot je poudaril predsednik uprave Gen-I Robert Golob, noben odjemalec ne bo prikrajšan, če presežejo to mejo.

"To, da smo zmagali, ne jemljem kot naključje, ampak kot del načrta. Na licitacijo smo se pripravljali dve leti, poskrbeli smo, da smo v pravem trenutku zakupili ustrezne količine energije na trgu, da smo lahko bili najuspešnejši. Vmes je namreč prišlo do dviga cen na veleprodajnem trgu in verjamem, da je to marsikateremu konkurentu otežilo ponujanje," je pojasnil Golob.

Koliko od 16 ponudnikov na trgu je sodelovalo v licitaciji, Kutinova sicer ni razkrila, dejala je le: "Licitacija je bila zelo dobra, na njej je bila dobra udeležba ponudnikov, trajala je dobre štiri ure."

Gen-I je po Golobovih besedah želel zmagati na licitaciji. "Ker resno verjamemo v naše poslanstvo, da že osem let na slovenskem trgu postavljamo mejnike, ki so usmerjeno v to, da imajo odjemalci čim več od delovanja trga," je zatrdil prvi mož družbe.

Tako kot Kutinova je tudi Golob opozoril na to, da velika večina gospodinjstev pri nas še nikoli zamenjala dobavitelja elektrike in plin. Ravno za take odjemalce so prihranki po njegovem mnenju največji.

"Tisti, ki niso aktivni, dejansko izgubljajo, ko se takim akcijam, kot je ta, ne pridružujejo. Prihranki so lahko na prvi pogled majhni, ampak po vseh naših izračun so majhni za tiste, ki so aktivni, ti so na takih akcijah tudi najbolj prisotni, medtem ko so za neaktivne prihranki bistveno večji," je pojasnil.

Ob tem je postregel s podatkom, da je v osmih letih, odkar je Gen-I na trgu, tisti, ki se je Gen-I pridružil po redni ceni (akcije niso vštete) in je bil samo enkrat aktiven, uspel pri mesečnem računu 40 evrov privarčevati več kot 300 evrov. "Skoraj za leto porabe so uspeli privarčevati tisti, ki so se aktivirali le enkrat," je še dodal Golob.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.