Bruselj z milijardo in pol evrov kaznoval Google

Evropska komisija je ameriškemu spletnemu velikanu Google naložila plačilo 1,49 milijarde evrov kazni, saj naj bi s svojim prevladujočim položajem omejeval konkurenco
Fotografija: Google je po mnenju Bruslja, ki je pod drobnogled vzel številne Googlove pogodbe med letoma 2006 in 2016, z mnogimi ukrepi aktivno omejeval konkurenco. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Google je po mnenju Bruslja, ki je pod drobnogled vzel številne Googlove pogodbe med letoma 2006 in 2016, z mnogimi ukrepi aktivno omejeval konkurenco. Foto: Reuters

»Komisija je kaznovala Google zaradi zlorabe položaja pri posredovanju spletnih oglasov,« je danes dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. »Google je utrdil svoj položaj kot vodilni ponudnik za posredovanje spletnih oglasov,« je pojasnila Vestagerjeva. Ob tem je opozorila na protikonkurenčne pogodbene omejitve, ki jih je Google naložil na spletne strani tretjih oseb. Kršitev je po njenih besedah trajala več kot desetletje.

Komisija meni, da je Google zlorabil svojo prevlado na trgu z uvedbo številnih omejevalnih klavzul v pogodbah z drugimi ponudniki spletnih strani, kar je njegovim tekmecem onemogočilo oglaševanje na iskalnikih teh spletnih strani. Več kot desetletna kršitev protimonopolnih pravil EU je druga podjetja prikrajšala za pošteno konkurenco, potrošnike pa za njene koristi. Komisija je kazen v natančni višini 1.494.459.000 evrov določila na podlagi trajanja in teže kršitve.

Google je po mnenju Bruslja, ki je pod drobnogled vzel številne Googlove pogodbe med letoma 2006 in 2016, z mnogimi ukrepi aktivno omejeval konkurenco.

Spletne strani, kot so novičarski portali ali blogi, imajo pogosto možnost uporabe iskalnika, ki pa poleg rezultatov s tiste strani ponudi tudi oglaševalsko podprte rezultate. Te spletnim stranem posreduje Google s programom Adsense in tako poveže lastnike spletnih strani, ki želijo svoj dobiček povečati s prikazovanjem oglasov, z oglaševalci.

Marca 2009 pa je Google v pogodbe dodal zahtevo, da uporabniki pridobijo Googlovo pisno dovoljenje, preden omogočijo kakršnokoli prikazovanje konkurenčnih oglasov.

Google ima v Evropi največji tržni delež na področju posredovanja spletnih oglasov, ki presegla 70 odstotkov, spletni velikan v pogojih uporabe od leta 2006 spletnim stranem onemogoča, da bi pri tem prikazovali tudi oglase drugih ponudnikov.

To pa ni prva kazen za Google. Ta je na Sodišču EU že vložil pritožbo na 4,34 milijarde dolarjev kazni, ki mu jo je lani izrekla Evropska komisija zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil. Po oceni komisije je Google namreč tudi zlorabil prevladujoč tržni položaj operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

Več iz rubrike